Tusenvis av haldensere bør vaksinere seg nå – sjekk om det gjelder deg

FØLGER SITT EGET RÅD: Halvard Bø er kommuneoverlege og er selv i risikogruppa (over 65 år) for influensa. Derfor tar han vaksine. Det oppfordrer han andre som er i risikogruppene til å gjøre også. Arkivfoto

FØLGER SITT EGET RÅD: Halvard Bø er kommuneoverlege og er selv i risikogruppa (over 65 år) for influensa. Derfor tar han vaksine. Det oppfordrer han andre som er i risikogruppene til å gjøre også. Arkivfoto Foto:

Torsdag og fredag denne og neste uke tilbyr Halden kommune rabatterte influensavaksiner til tusenvis av haldensere.

DEL

Hvis du er over 65 år, har en kronisk sykdom, nedsatt immunforsvar eller bor sammen med noen som har det, eller er gravid etter 12. uke, bør du møte opp på Folkets Hus, råder kommunehelsetjenesten i Halden.

Rundt 3.000 vaksiner ligger klare og venter. Kommuneoverlege Halvard Bø anbefaler alle i de ovennevnte gruppene om å vaksinere seg. I noen tilfeller kan det være forskjellen på liv eller død.

Det antas at et sted mellom 900 og 1.000 mennesker dør som følge av influensa hvert år.

Fire dager med rabattert vaksinering

– Vi oppfordrer også helsepersonell om å la seg vaksinere. Alle ansatte i Halden kommune som har omgang med pasienter, får tilbud om gratis vaksine. Helseansatte i privat sektor må avklare det med sin arbeidsgiver, men får uansett lov til å vaksinere seg med vårt rabatterte tilbud, sier kommuneoverlegen.

Torsdag og fredag denne og neste uke inviteres alle i risikogruppene og helsepersonell til å møte opp på Folkets Hus rett ved siden av kinoen i Halden.

Fra tre til fire typer influensa

I fjor traff vaksinen dårligere enn normalt. Den virket i rundt 50 prosent av tilfellene. Normalt har den en effekt på mellom 60 og 70 prosent.

Men i år antas det at vaksinen vil fungere bedre. Tidligere har den inneholdt komponenter mot tre forskjellige virus, i år er vaksinen økt til å skulle fungere mot fire versjoner av influensa.

– Denne endringen er ikke direkte forårsaket av fjorårets resultat, men vi har over tid sett at det er behov for å øke treffsikkerheten, sier Halvard Bø.

Vaksinen trigger immunforsvaret

Vaksinering med rabattert vaksine av personer i risikogruppene og helsepersonell koster 200 kroner. Den rabatterte vaksinen tilbys ikke til personer utenfor målgruppa. Hvis du er under 65 år og ikke kronisk syk eller ikke har nedsatt immunforsvar, må du oppsøke fastlegen din dersom du ønsker en slik vaksine.

– De som faller utenfor målgruppa, vil normalt kunne tåle en influensa, så de kan godt la være å vaksinere seg. Det er ikke noe galt i å ta vaksinen likevel, men det er ikke nødvendig, sier Bø.

Slik fungerer vaksinen

Vaksinen inneholder små mengder av ikke levende-virus av de influensatypene man antar vil treffe Norge i vinter. Det gjør at kroppens immunforsvar trigges når man tar vaksinen.

Kroppen produserer antistoffer som da fortsatt er til stede i blodet når man eventuelt blir smittet av et levende influensavirus. Og dermed kan man være i stand til å bekjempe viruset uten at man blir syk.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags