Vi måtte vente ekstra lenge i år, men i helga kom endelig våren. Mange steder i landet skal temperaturen fortsette å stige utover uka, og vinterleie nordmenn kan endelig kaste vinterjakka og nyte finværet.

Men for pollenallergikerne er det ikke utelukkende positivt med vår i lufta. Fordi vinteren har vært lang og uvanlig kald, har pollensesongen vært forsinket med rundt en måned.

– Den første pollentypen kommer fra or og hassel, og de tresortene er veldig påvirket av temperaturen. Fordi det har vært så kaldt ble modningen forsinket med cirka en måned sammenlignet med tiårsnormalen. Vanligvis får vi pollenspredning fra or og hassel rundt 7. eller 8. mars, nå kom det først i april, sier Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker i Norges Astma- og Allergiforbund, til Nettavisen.

Kortere, men intenst

At pollensesongen er forsinket, er både positivt og negativt for allergikerne:

– En kortere sesong er veldig bra for allergikerne fordi immunapparatet ikke slites på samme måte som det vil gjøre under en lang pollensesong. Samtidig blir det mer intenst, og det spres nok mer pollen nå enn det som er vanlig for denne tiden av året, sier Ramfjord, og legger til:

– Akkurat i helga var det nok tøft å være allergiker.

Saken fortsetter under faktaboksen

10 råd til deg med pollenallergi

  1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
  2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.
  3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  4. Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.
  5. Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.
  6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.
  7. Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.
  8. Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.
  9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
  10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

(Kilde: Astma- og allergiforbundet)

 

Den nasjonale pollenvarslingstjenesten fra Norges Astma- og Allergiforbund melder nå om moderat spredning av pollen fra or store deler av landet, mens det stort sett er beskjeden spredning av pollen fra hassel.

– Vi skal analysere prøvene vi får inn fra hele landet nå, men jeg regner med det vil holde seg mellom beskjeden og moderat spredning. Kanskje vil vi se kraftig spredning av pollen fra or, sier Ramfjord.

Deler sesongen inn i fire

Pollensesongen kan deles inn i flere deler: Først kommer spredningen fra or og hassel, deretter salix, bjerk, gress og til slutt burot.

– I Norge har vi mest av bjørkpollen. Det finnes så mye bjerk i Norge, og all type bjerk er allergifremkallende. I tillegg kan bjørkpollen spres over lange distanser og kan bli værende i lufta lenge etter bjerka har blomstret, sier Ramfjord.

Ifølge Astma- og allergiforbundet er det stadig flere nordmenn som blir pollenallergikere.

– Ja, dette øker, og vi undersøker hvorfor det er slik. Hygienehypotesen er én av forklaringene vi undersøker, dette at vi lever mer renslig en før og at barns immunsystem ikke blir satt på de samme prøvene som før under oppveksten, sa Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund, til Nettavisen i 2017.