Vi måtte vente ekstra lenge i år, men i helga kom endelig våren. Mange steder i landet skal temperaturen fortsette å stige utover uka, og vinterleie nordmenn kan endelig kaste vinterjakka og nyte finværet.
Men for pollenallergikerne er det ikke utelukkende positivt med vår i lufta. Fordi vinteren har vært lang og uvanlig kald, har pollensesongen vært forsinket med rundt en måned.
– Den første pollentypen kommer fra or og hassel, og de tresortene er veldig påvirket av temperaturen. Fordi det har vært så kaldt ble modningen forsinket med cirka en måned sammenlignet med tiårsnormalen. Vanligvis får vi pollenspredning fra or og hassel rundt 7. eller 8. mars, nå kom det først i april, sier Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker i Norges Astma- og Allergiforbund, til Nettavisen.
Kortere, men intenst
At pollensesongen er forsinket, er både positivt og negativt for allergikerne:
– En kortere sesong er veldig bra for allergikerne fordi immunapparatet ikke slites på samme måte som det vil gjøre under en lang pollensesong. Samtidig blir det mer intenst, og det spres nok mer pollen nå enn det som er vanlig for denne tiden av året, sier Ramfjord, og legger til:
– Akkurat i helga var det nok tøft å være allergiker.
Saken fortsetter under faktaboksen
Den nasjonale pollenvarslingstjenesten fra Norges Astma- og Allergiforbund melder nå om moderat spredning av pollen fra or store deler av landet, mens det stort sett er beskjeden spredning av pollen fra hassel.
– Vi skal analysere prøvene vi får inn fra hele landet nå, men jeg regner med det vil holde seg mellom beskjeden og moderat spredning. Kanskje vil vi se kraftig spredning av pollen fra or, sier Ramfjord.
Deler sesongen inn i fire
Pollensesongen kan deles inn i flere deler: Først kommer spredningen fra or og hassel, deretter salix, bjerk, gress og til slutt burot.
– I Norge har vi mest av bjørkpollen. Det finnes så mye bjerk i Norge, og all type bjerk er allergifremkallende. I tillegg kan bjørkpollen spres over lange distanser og kan bli værende i lufta lenge etter bjerka har blomstret, sier Ramfjord.
Ifølge Astma- og allergiforbundet er det stadig flere nordmenn som blir pollenallergikere.
– Ja, dette øker, og vi undersøker hvorfor det er slik. Hygienehypotesen er én av forklaringene vi undersøker, dette at vi lever mer renslig en før og at barns immunsystem ikke blir satt på de samme prøvene som før under oppveksten, sa Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund, til Nettavisen i 2017.
Kommentarer til denne saken