Skal vise fram 3.000 år gamle tegninger i mørket

Artikkelen er over 3 år gammel

Ved Bakke gård skal det være nattlysing av figurer hugget inn i berget.

DEL

Ytre Østfold er det området i landet med flest helleristninger fra bronsealderen. Til onsdag skal de lyses opp.

Helleristninger i Østfold

Omkring på åkerholmer og fjellskjær er fantastiske figurer hogget inn i berget for 3.000 år siden. De fleste av dem er ukjente for folk flest, og for første gang skal Fylkeskonservatoren i Østfold arrangere nattlysing av helleristningene.

– Det er en unik mulighet til å se den uoppmalte bergkunsten på en ny og spennende måte, der lys vil framkalle skygger i furuene, skriver Lars Ole Klavestad i en pressemelding til Halden Arbeiderblad.

Det er han som skal vise rundt, mens Klang av Oldtid skal spille på bronselurer.

Omvisning på onsdag

Omvisningen av de 3.000 gamle helleristningene tar cirka to timer, hvor oppmøte er på parkeringen ved Høk kro i Ingedal onsdag 25. oktober klokka 18:30.

Fakta: Helleristninger i Østfold

Østfold er det fylket som har flest helleristninger fra bronsealderen. De aller fleste ligger konsentrert til kystområdene mellom Glomma og Svinesund og henger sammen emd helleristningene i Bohuslän.

Her er de forskjellige helleristningene:

  • Oldtidsveien: har fått navnet etter et stort antall arkeologiske funn langs veien mellom Skjeberg og Fredrikstad. Oldtidsveien svinger seg fra Skjebergsletta i sør, til Fredrikstad og utover Hvalerøyene i vest, nordover igjen til Hafslund ved Sarpsborg og tilbake til Solbergkrysset.
  • Solbergfeltet. Solberg er et relativt stort helleristningsfelt med rundt hundre figurer fra bronsealderen. Feltet har rundt 60 helleristninger, blant annet skip, mennesker, vogner og solfigurer.
  • Hornnesfeltet: Over 20 skipsfigurer i Skjeberg hugget inn i en bergflate, hvor den største er nesten tre meter lang.
  • Begbyfeltet: På Begby i Fredrikstad finnes helleristninger på to steder: Gullskår og Skolefeltet. Motivene er forskjellige med skip, vogner, mennesker og solsymboler. De to mest kjente enkeltstående helleristningene i Østfold finnes her: Danseren og Begbymannen.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.