Halden24 skriver:  – Etter pausen i kommunestyret torsdag ga ordfører Thor Edquist beskjed om at alle kommunestyrets medlemmer hadde adgang til å ta med seg en utgave hver av Hege Storhaugs mye omtalte bok «Islam – Den 11. landeplage».

Boka var gitt til kommunestyret, og Edquist var usikker på om det var forlaget eller noen andre, som hadde gitt boka og til hvor mange kommunestyrer boka eventuelt var sendt rundt i landet.

HAs gjesteskribent Christian Nicolai Bjørke som til daglig jobber som journalist i  avisa Vårt Land reagerer kraftig på dette.

– Varsellampene burde begynt å blinke

Christian Nicolai Bjørke skriver på sin facebookside:

Ifølge Halden24,var ordfører Edquist usikker på hvem som sto bak gaven og om andre kommunestyrer også har fått. Spørsmålene melder seg i kø:

Er det ordførerens oppgave å formidle bøker i kommunestyret?

Vurderte Edquist om det var upassende av ham å bidra til å distribuere en bok som går til angrep på religionen som flere av Haldens innbyggere bekjenner seg til - flere av dem stemte sikkert på ham også?

Ville ordføreren formidlet en kristendomskritisk bok med KrF-politikere i salen?

Hvem står bak gaven, og hvis vedkommende er anonym - burde ikke det fått varsellampene til å blinke?

  • Hege Storhaug er en norsk journalist, forfatter og politisk aktivist som jobber som informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service(HRS).
  • Storhaug er kontroversiell og omstridt. Hennes ferskeste bok , Islam, den 11. landeplage, har fått stor oppmerksomhet på grunn av sitt budskap om og mot islam.

– Ser ikke noe galt i det

Ordfører Thor Edquist tar ikke selvkritikk for å ha gjort bokgaven tilgjengelig for kommunestyremedlemmene.

– Jeg ser ikke noe galt i det. Det var en gave til medlemmene av kommunestyret ikke til meg. Jeg delte den ikke ut, men de kunne velge om de ville ta den med seg eller ikke.

– Er det en ordførers oppgave å viderebringe en bok med et såpass kontroversielt budskap?

– Jeg kan jo ikke si nei til en gave.

– Hadde du videreformidlet en tilsvarende bok som var sterkt kritisk til kristendom?

– Bøkene sto bakerst  i lokalet. Det var opptil hver enkelt kommunestyrerepresentant om de ville ta i mot den eller ikke. Det var ikke opptil meg.

Husker ikke avsender

– Hvem var det som ga bort denne bokgaven?

– Brevet ligger på kontoret mitt, og jeg husker ikke helt hvem som var avsender. De hadde brukt noen millioner på bøker som de sendte ut til flere kommunestyrer i Norge.

– Tenkte du på hva som kunne være motivasjonene bak å sende en bok med dette budskapet til politikere i Norge?

– Det er sikkert en motivasjon bak det, men det er ikke jeg som avgjør om kommunestyrerepresentantene skal ta i mot en gave eller ikke. De er voksne folk som bestemmer selv.

– Så uansett hva slags gave du ble tilsendt som var ment til kommunestyrerepresentantene så hadde du videreformidlet den?

Det er som sagt ikke opp til meg å avgjøre hvilke gaver de skal få eller ikke, men gaver burde jo egentlig sendes i posten direkte til hver representant.

Trolig kjøpt av anonym investor

Trolig er bokgaven til politikerne i Halden en del av et større parti av Storhaugs bøker som ble kjøpt inn av en anonym investor.

Medier24 og NTB  omtalte bokkjøpet i januar. Den anonyme norske investoren kjøpte 4000 eksemplarer av Storhaugs bok, slik at de kunne deles ut til norske politikere og journalister.

– Det forteller meg at eventyret med denne boken ikke er over. Tvert om ligger det nå an til utgivelser også i andre land, opplyser Storhaug.

4.000 bøker koster nesten 1,4 millioner kroner, men så mye har ikke den anonyme investoren betalt.

– Han har selvsagt fått en hyggelig pris på boken og finansierer i tillegg utsendelsene, fortalte Storhaug til NTB.