Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet at regjeringen tar sikte på å tillate Segway i trafikken på linje med sykler på vårparten 2014.

Lite kontroll

Det får generalsekretær Trond Berget i Syklistenes Landsforening til å steile, skriver VG.

Han uttaler seg som privatperson, fordi syklistforeningen ikke har diskutert saken.

- Jeg er skeptisk til å slippe disse kjøretøyene til i trafikken, ikke minst fordi den som står oppe på denne farkosten neppe har så god kontroll. Samtidig er sykkelveier og sykkelfelt overfylt mange steder, sier han til riksavisen.

Hoksrud deler ikke skepsisen og minner om Segway vanligvis kun brukes på korte strekninger.

Solgt over 30

Gilstedt Sykkel & Motor i Halden er en av de første i Norge som selger "ståhjulingen" Segway.

- Det er solgt over 30 stykker fra en forhandler i Halden de siste to-tre ukene. De største byene har alle utsalgssteder, og det selges en god del selv om det fortsatt er et forbud mot å kjøre disse, sier importør Ole Gjermundbo til VG.

Totaltall ønsker har ikke oppgi, men han har store forventninger til salget. Han mener det er naturlig at en som står på en Segway gis samme rettigheter som en syklist.

Har ikke prøvd selv

Berget er helt uenig og mener sykkelveier ikke skal ikke brukes til andre kjøretøy enn sykler.

- Jeg har ikke prøvd denne typen farkoster selv, men jeg forstår at man manøvrerer Segwayen stående. Det virker som om den ikke er så lett å styre i trafikken som en sykkel, sier Berget til riksavisen.

Lett å lære

Tor-André Bjerkeli hos Gilstedt Sykkel og Motor mener det er lett å lære seg å kjøre Segway, men at det finnes flere fallgruber:

- Maskinen styres av gyroteknologi. Det vil si at det er en rekke sensorer i plata du står på som registrerer hvordan du beveger kroppen din. For å få den til å gå framover, så må du lene hele kroppen framover. Jo mer du lener deg fram, jo fortere går det. Styret brukes kun til å svinge med, har Bjerkeli uttalt til HA tidligere i år.

Kols-pasienter på Segway

Berget forutsetter at Vegdirektoratet sender forslag til nye regler og forskrift ut på høring, og mener en åpning for Segway er i strid med myndighetenes mål om bedre folkehelse.

Hoksrud mener farkosten bli et hjelpemiddel for bevegelseshemmede.

- Mange med ulike funksjonshemninger er interessert i dette kjøretøyet. For folk som for eksempel har kols, vil dette være et godt alternativ å komme seg frem på, sier han til VG.