Gå til sidens hovedinnhold

Har fått kommunal kumlokk-tillatelse

Artikkelen er over 10 år gammel

Halden kommune nektet ham å bruke byvåpenet, men et kumlokk er greit.

- I utgangspunktet er dette en historie der forstanden sitter på sin høye hest. Halden kommune nekter altså oss haldensere å skryte av byen vår med det offisielle byvåpen, men ber oss isteden bøye nakken for å lete oss frem til et kumlokk, sier kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø.

Nei, til byvåpen

Haldenseren fikk nemlig refs av Halden Kommune, da han brukte byvåpnet som illustrasjonsbilde for facebook-gruppen " Bytt navn på Halden fengsel".

I et brev underskrevet av de juridiske rådgiverne Sven Stranger og Anne-Beate Olaussen sendt til Aabø i mai i fjor står det:

" Ved å avbilde Halden kommunes byvåpen på Facebook gis det inntrykk av at det er Halden kommune som offentlig myndighet som opptrer. Dette er i strid med regelverket om bruk av byvåpenet. Vi anmoder Dem derfor om snarest å gjerne Halden kommunes byvåpen fra Facebook."

Firkantede regler

Aabø synes kommunens reaksjon var i overkant firkantet. Han bestemte seg derfor for å teste hvor grensen går for kommunen.

Han sendte et brev hvor han søkte om tillatelse til å bruke et bilde av ett av Haldens mange kumlokk, med byvåpen på, i profilen sin på Facebook.

- For å ikke få et nytt brev om "lovbrudd" tenkte jeg det var klokt å spørre om lov, sier Aabø.

Ja, til kumlokk

Og nå har svaret kommet. Aabø får tillatelse til å bruke kumlokk-bildet.

Juridisk rådgiver Anne-Beate Olaussen skriver:

" Det legges til grunn at henvendelsen knytter seg til bruk av et fotografisk bilde av kumlokket. Denne bruken vurderes i utgangspunktet til å ikke falle innunder regelverket om bruk av Halden kommunes byvåpen. Uansett vurderes denne bruken dit hen at den ikke er egnet til å kunne missoppfattes som representerende for Halden kommune.Bruken er således tillatt."

Postkort til ordføreren

- Dette kunne det blitt mye god revy av på Fredrikshald Teater, men på vegne av kommunens innbygger vil jeg uttrykke stor patriotisk takknemlighet for kumlokk-tillatelsen, sier Aabø til ha-halden.no.

- Hva skal du bruke det til?

- Jeg tenkte å lage et postkort og sende det som et takkekort til ordføreren, og kanskje jeg spanderer på meg en t-skjorte som jeg kan ha på meg under Operafestivalen på Fredriksten festning.