Står på egne ben takket være hjelp fra Halden

KLARER SEG: Familien Ristea har fått hjelp av Hand2Hand og Tom Andreassen i halvannet år. Nå klarer de seg selv, og den eldste sønnen har fullført skolegang og fått seg deltidsjobb. Faren i familien har fått fast heltidsstilling.Alle Arkivfoto: Stein Johnsen

KLARER SEG: Familien Ristea har fått hjelp av Hand2Hand og Tom Andreassen i halvannet år. Nå klarer de seg selv, og den eldste sønnen har fullført skolegang og fått seg deltidsjobb. Faren i familien har fått fast heltidsstilling.Alle Arkivfoto: Stein Johnsen

Artikkelen er over 4 år gammel

I halvannet år har haldenserne hjulpet til med å holde liv i en rumensk familie.

DEL

Det er takket være innsatsen til H2H, hjelpeorganisasjonen til Tom Andreassen fra Tistedal, at familien Ristea fra Romania nå klarer seg selv.

Et bedre liv

– Inntektene fra Folk i Halden og Operasjon Dagsverk (OD-dagen) ved Halden videregående skole har i halvannet år sørget for boutgiftene til blant annet denne familien. Pengene har også gått til skolegang for den eldste sønnen.

Forrige helg flyttet de i egen leilighet, og bortsett fra at H2H betalte depositumet, så står familien nå på egne ben økonomisk. Det hadde de ikke fått til uten starthjelpen fra Halden, forteller Andreassen.

– Faren har skaffet seg fast heltidsjobb mens sønnen, som har fullført skolen, har fått seg deltidsjobb. Livet har blitt mye bedre for familien, sier han videre.

Tidlig inn med hjelp

Familien Ristea er et godt eksempel på hvordan Hand2Hand satser videre i Romania.

Andreassens organisasjon har jobbet med fattige i det østeuropeiske landet siden september 2000, og i tillegg til å jobbe tett med fire barnehjem, skal stadig flere enkeltfamilier få nyte godt av hjertevarme og penger fra Halden.

– Tanken min er at vi skal klare å forebygge at barn fra fattige familier, havner på institusjon. Skolegang er gratis i Romania, men skolebøker, skrivesaker og klær koster. Det blir for dyrt for mange husholdninger.

–  Med sponsorpenger og gaver fra Halden klarer vi å hjelpe til slik at barn får gått på skole, forteller grunnleggeren av H2H.

Mer penger gir mer hjelp

Og det er ingen tvil om at H2H er en hjelpeorganisasjon som står støtt i Halden.

Aktiviteten og økonomien har steget jevnt og trutt siden starten i 2000, men for tre år siden kom et vendepunkt.

– Totale inntekter i 2013 var litt over 160.000 kroner. Totale inntekter i 2014 var 498.000 kroner. Det var det året blant andre Folk i Halden og OD-komiteen ved Halden vgs. bestemte seg for å gi penger til oss, forteller Andreassen.

En økning i H2Hs inntekter gir direkte utslag i høyere aktivitetsnivå i Romania.

Barnehjem

Et annet konkret eksempel på hva haldensernes penger har gått til, er et prosjekt på de fire barnehjemmene som H2H jobber med.

– Bakgrunnen til disse barna gjør det vanskelig for dem på mange områder, for eksempel på skolen.

– Takket være penger til terapeut har de fått hjelp med sin egen psykiske helse, og alle barnehjemmene har sagt at barna har fått bedre resultater på skolen og oppfører seg bedre etter fullført prosjekt. Så det skal vi gjøre mer av, sier Andreassen.

Alt kommer fram

– Hvor mye av pengene fra for eksempel Folk i Halden kommer fram til fattige i Romania?

– Alt. H2H har kun en ansatt, og det er en dame i Romania. Hennes lønn sponses av to bedrifter. Resten av virksomheten gjøres av frivillige. De er organisert i H2Hs frivillige hender og utgjør 200 personer i Romania og 40 personer i Norge.

–  Jeg gjøre dette fordi jeg har lyst. Dette er hjertebarnet mitt. Jeg har annen lønnet jobb ved siden av.

Inviterer til galla med løs snipp

Tom Andreassen og H2H inviterer bedrifter og private til veldedighetsgalla i ren takknemlighet.

– Sponsormidler og gaver betyr veldig mye for oss. Som et ledd i arbeidet med å bli enda flinkere til å gi noe tilbake til dem som støtter oss, inviterer vi til en annerledes galla. En veldedighetsgalla med løs snipp, forteller Andreassen.

Verken gallakjoler, flere retter på menyen eller glitter og glamour passer til Tom og orgasnisasjonen hans, så derfor velger han en litt annen vri.

Alle er velkommen

– Jeg har fått med meg Glenn Golden, Haldens store bluesmann, og Frank Skovrand til å underholde. Kjell Nygaard, min personlige venn pg gode H2H-venn, og konsul for Romania på Vestlandet, skal holde en introduksjon før jeg selv skal fortelle om arbeidet H2H gjør i Romania, hva vi satser på videre og vise hva pengene fra Halden går til, sier han.

VENN: Konsul Kjell O. Nygaard fra Bergen er nær venn av Tom Andreassen, H2H og Romania. Arkivfoto: Kristine Flyvholm

VENN: Konsul Kjell O. Nygaard fra Bergen er nær venn av Tom Andreassen, H2H og Romania. Arkivfoto: Kristine Flyvholm

Han har allerede sendt ut 63 bedriftsinvitasjoner, men sier at gallaen er gratis og åpen for alle som vil vite mer om H2H.

– Bare meld dere på til meg slik at jeg beregner nok kake, kaffe og frukt, ber han.

Veldedighetsgalla med løs snipp kan man få med seg i toppen av Kynningsrudbygningen torsdag 3. november.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken