I en galla bestående av både musikk- og teaterinnslag, lå hovedfokuset på de menneskene som i løpet av det siste året har utmerket seg i byen på grunn av sin innsats. Her er de som vant årets priser.

Byggeskikkprisen

Prisen deles ut på grunnlag av utformingen til en bebyggelse eller et uteanlegg. Blant kriteriene er det at det må heve den allmenne byggeskikken i byen.

– God arkitektur er viktig, sier ordfører Thor Edquist.

Prisen gikk til tiltakshavere Marthe Lie og Magnus Syversen for restaurering og påbygging av et eldre våningshus på Medbørød Gård, i samarbeid med SG arkitekter og Svendsby Bygg.

Sparebank 1 Stiftelsen Halden Ærespris for humanitært arbeid

Denne prisen ble gitt til Tor Hafsrød og Inger Kristoffersen for deres trivselsarbeid på sykehjemmene i Halden.

Sammen med en gruppe på cirka 40 mennesker driver de flere ulike trivselstiltak, både i form av sang, musikk og diverse andre aktiviteter som for eksempel kinoturer og bygging av fuglekasser.

Sparebank 1 Stiftelsen Halden Ærespris for næringsliv

Transportfirmaet Hansen & Jensen ble tildelt denne prisen for å være en stødig aktør i transportbransjen gjennom dens oppturer og nedturer.

Bedriften, som i hovedsak er ledet av Bjørn Hansen og hans to sønner, har gjennom over 50 år blitt drevet med fokus på kunnskap, kontinuitet, erfaring og sikkerhet, og sitter derfor den dag i dag med gode resultater, til tross for at bransjen stadig blir mer krevende og konkurransepreget.

Sparebank 1 Stiftelsen Halden Ærespris for kultur

Monia Berger fikk tildelt følgende pris på vegne av Veslefrikk Teaterverksted. Denne teatergruppa startet som et tilbud på Folkvang skole i 2003, men har siden da blitt utvidet til et større tilbud for hele byen.

Her får barn og unge i aldersgruppa 2–20 år utvikle seg innen både teater, sang og dans. I løpet av de 15 årene som har gått har det blitt satt opp hele 52 forestillinger, og Berger premieres for en lang og hard innsats.

HAs ærespris

HAs ærespris gikk til orienteringsløper Magne Dæhli. Han har på grunn av skader måttet gå en krevende vei, men kan, takket være tålmodighet og disiplin, i dag hevde seg i verdenseliten.

Blant nylige høydepunkter er det flere prestasjoner man kan trekke fram, blant annet sølvmedalje i EM 2016, seier i verdenscupen og gullmedalje i VM-stafetten i 2017.

Publikumspris

Publikumsprisen ble på vegne av Brygga Kultursal delt ut til to mennesker som virkelig benytter seg av det Halden har å by på av kultur. De heter Nils-Odd Solberg og Hege Meidell Sande, og vier tiden sin til å dra på det som finnes av arrangementer i byen, for så å skrive om dem på sosiale medier. På denne måten bidrar de til å spre budskapet om hva som skjer i byen.

– Mennesker som dem er utrolig viktige støttespillere for byens kulturliv, sier prisutdeler Martin Gundersen.

De ble premiert med ett års gratis inngang på Brygga Kultursal.

HAs sang- og musikkpris

Simen Følstad Nilsen vant i år HAs sang- og musikkpris. Han er en svært aktiv musiker, både som medlem av duoen Aiming For Enrike og som gitarist for blant annet Honningbarna og Acres Wilde.

Han jobber også med produksjon og komposisjon, i tillegg til at han til tider er aktiv på Rockehuset med å hjelpe fram ungdommer med deres musikk.

I begrunnelsen ble det sagt at Følstad Nilsen virkelig viser at gitaren er et allsidig instrument, og mestrer et bredt spekter av sjangre.

Årets ildsjel

Årets ildsjel, Dag Lund ble hedret for sin mangeårige tjeneste i Frelsesarmeen. Han har vært leder for speidergruppa i Halden og Tistedal, og har også nå vært leder for den lokale byggekomiteen under byggingen av Frelsesarmeen nye lokaler i sentrum.

«Masekoppen» ble årets ildsjel 

Årets haldenser

Ole Evenrud ble årets haldenser. Ett av kriteriene for denne tittelen er at man har markedsført Halden utenfor byens grenser.

Dette har Evenrud blant annet gjort ved å få Halden på TV-skjermen, og har vært svært aktiv både når det gjelder Allsang på Grensen og hele fjorten andre programmer som har blitt spilt inn her.

Han har også laget en reklamefilm for Halden.

– Denne filmen deler jeg selv aktivt, sier ordfører Thor Edquist.

Et variert program

Mellom utdelingen av prisene ble det framført et bredt spekter av musikalske og teatralske innslag. På scenen sto både elever fra Halden Kulturskole, Veslefrikk Teaterverksted og Halden videregående skole avd. Risum, samt lokale navn som Thomas Eriksen, Anne Navestad, Sigurd Spørck Thoresen og Sanne Kvitnes.

Sanne Kvitnes gjorde i anledning gallaen sin debut som konferansier, og høstet både latter og applaus fra publikum underveis.

Sanne Kvitnes: – Scenen er mitt fristed