Walther Hansen til minne

– Han var et godt menneske, som ville alle vel, står det i minneordet over Walther Hansen.

– Han var et godt menneske, som ville alle vel, står det i minneordet over Walther Hansen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Det var med sjokk og vantro meldingen ble mottatt om at min gode venn og spelmannskollega i nesten 40 år er gått bort.

Med sine allsidige interesser og innsikt og entusiasme innen folkemusikk, folkedans, historie og teater var Walther en inspirasjonskilde for mange.

Walther Hansen var opprinnelig fra Osterøy ved Bergen, men kom til Halden for 50 år siden, bosatte seg, sammen med sin kone Berit, i Tistedal og jobbet bl.a. på Høvik Lys.

Han fikk raskt kontakt med folkemusikk- og folkedansmiljøet i Bohuslän, ble medlem i Hogdal Spelmannslag og skaffet seg utdannelse i folkedans sammen med Berit, og var i flere år danseleder for Nolhôttarnas Folkdanslag, som også hadde medlemmer fra Østfold.

Når han var spillemann, ledet Berit danserne i Bygdegården i Hogdal.

Det ble mange minnerike opptredener i inn- og utland, som:

Oppvisning i folkedans under H. M. Kongens Garde Tattoo på Fredriksten festning 1990, forspill til Operaforestilling, Brostensball 17. mai på Halden Torg, reising av «Majstång» ved midtsommerfestene gjennom mange år rundt om i Bohuslän, mange besøk til folkedans- og folkemusikkvenner i Danmark samt Folkedanshøymesse en søndag hvert år i 10 år i Berg kirke, – der han nå selv ble stedt til hvile 29. mars 2019.

Walther var også primus motor, sammen med regissør Ida Fredriksen, under de første øvelsene da vi skulle sette sammen skuespillerteam til skuespillet «Karl XIIs siste felttog», og han var, som medlem i Fredriksten Artilleri Compagnie, selv med som norsk soldat under selve oppføringen på Berby.

Walther spilte trekkspill og også nyckelharpe som han selv hadde bygd.

Han holdt også kurs i torader både i Halden og Bohuslän.

Han var også en dyktig treskjærer, og på fritiden hjemme laget han ølhøner og andre ting innen treskjæring, og hadde bestillinger fra hele Norge.

Med Walthers bortgang er egentlig en hel æra innen folkemusikk og folkedans her i distriktet over. Både Hogdal Spelmannslag, som var et av Sveriges eldste, og Nolhôttarnas Folkdanslag er oppløst.

Men de mange gode minnene lever!

– Den største opplevelsen var nok da spelmannslaget og danserne ble tatt ut til å representere Sverige ved den store folkemusikk- og folkedansfestivalen i Brunsuum i Nederland 15–21 juli 1988, der folkedansere fra hele Verden deltok.

Da vi til og med ble uttatt til å åpne hele festivalen, og den skulle sendes i Eurovision fra en stor, opplyst og blomstersmykket scene, hadde Walther disse «trøstens ord» til oss:

«Ha det gøy og spill og dans som hjemme! – Det er bare 5000 i salen og 50 millioner ute i Europa – men dere ser ingen av dem!».

Walther var et godt menneske, som ville alle vel.

Han hadde et realistisk syn på livet.

Han var en hedersmann som alltid så mulighetene og ikke begrensningene.

Han fryktet heller ikke døden, noe som sitatet i hans dødsannonse viser:

«Frykt er intet annet enn å gi slipp på den hjelp som ligger i fornuftig tenkning».

Takk, Walther, for den tid vi fikk ha sammen!

Våre varme tanker går også til Berit og familien.

Leif Ryan

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags