Vil ha med DEG til å lage Halden-reklame på NRK

PÅ KRYSS OG TVERS: I år tar Sommeråpent Sommertoget. Lørdag 19. august kommer toget til Halden og Kornsjø før det returnerer og avslutter årets rute i Sarpsborg.

PÅ KRYSS OG TVERS: I år tar Sommeråpent Sommertoget. Lørdag 19. august kommer toget til Halden og Kornsjø før det returnerer og avslutter årets rute i Sarpsborg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Når Sommertoget til NRK stopper i Halden på lørdag, får både sentrum og Kornsjø ti minutter hver på riksdekkende TV.

DEL

Halden Turist håper å samle mange haldensere på perrongen til Halden stasjon på lørdag.

Da kommer nemlig NRKs Sommertoget til Halden og gjør et opphold på ti minutter før det drar videre til Kornsjø.

– Vil vise fram Halden

– Vi må jo benytte anledningen når vi kommer på TV på NRK, så vi har trommet sammet et opplegg, forteller turistsjef Liv Lindskog.

Programmet vitner om at hun tenker å utnytte de ti minuttene som toget stopper, til det fulle:

  • 4.vers av nasjonalsangen skal synges.
  • Ny Haldensang skal fremføres - "Halden - opplevelsenes by" er skrevet av Dag Brandth. De musikalske innslagene fremføres av Gro Janet Haug Mo og Håvard Dahle. De får hjelp av barnekoret Koriallverdenellerno, Mona Stenberg Thoresen og Karoline Henriksen.
  • Fredrikshald Borgervæpning skal være tilstede og både synbge og smelle litt.
  • Kirkens Bymisjon, som blant annet har kafè på jernbanestasjonen, har åpent og serverer kaffe og havreflarn.

– Vi har begrenset med tid, og vi styrer ikke hva som kommer på TV, men vi håper at mange haldensere stiller opp, blir med og synger og bidrar til å vise fram den fine byen vår, sier Lindskog.

Sang og musikk

For være best mulig forberedt, har turistkontoret planlagt oppmøte en halvtimes tid før toget kommet. Det vil si at Lindskog oppfordrer folk til å være på Halden stasjon klokka 12.15.

– Da skal vi øve på Halden-verset i nasjonalsangen samt på den nyskrevne sangen til Dag Brandth. Den ble skrevet til 4H som hadde en dag av sin nordiske leir i Halden i begynnelsen av august, og Brandth har oversatt den til norsk. Refrenget er enkelt å synge med på, forklarer turistsjefen.

Om noen vil kle seg i finklær, ha på morsomme hatter eller lage plakater, har hun ingen formening om, men noen norske flagg håper hun å se på perrongen.

– Det er flott med norske flagg som vaier i vinden mens vi synger nasjonalsangen, sier Lindskog.

– Og bare så det er sagt - vi har helt bevisst latt Ladies Tour of Norway være utenfor i Halden. De er i Sarpsborg og Fredrikstad på lørdag, sier hun videre.

FRA NRK ØSTFOLD: Lotte Olsen Jessa er programleder for NRKs Sommertoget fra Vennesla til Halden.

FRA NRK ØSTFOLD: Lotte Olsen Jessa er programleder for NRKs Sommertoget fra Vennesla til Halden. Foto:

Lørdag og søndag

Etter ankomst klokka 12.28 og avgang ti minutter senere, går ferden til Kornsjø.

Der har Belinda Abbott i Grensestua og Villa Kornsjø gått sammen med velforeningen og DS «Prøven» for å skapte god stemning når NRK kommer på besøk klokka 13.05.

– De har med seg droner, så vi håper de får noen flotte bilder fra Kornsjø. «Prøven» skal ligge ute i vika bak stasjonen, og vi skal servere Kornsjø-burgere fra en grill på stasjonen. Det blir pyntet med bannere, Fredriksten Artillerie Compagnie skal være til stede i sine flotte uniformer. De skal også smelle med kanon, så det blir litt liv sammen med trekkspillmusikk, forteller Abbott.

Miniatyrjernbanen inne på stasjonen er åpen og tilgjengelig for publikum.

Halden Turist har vært med og sørget for at NRK har fått informasjon om hva man ser langs toglinjen fra Sarpsborg til Kornsjø.

– På søndag gjentar vi mye av det samme for å gi syklistene i Ladies Tour of Norway en skikkelig velkomst til Kornsjø, sier Abbott.

FAKTA: Togvett når Sommertoget kommer

Planlegger du å møte opp på perrongen? Vil du vinke når Sommertoget passerer? Da bør du lese gjennom Bane NOR og NSBs togvettregler:

  • Husk at andre tog kjører som normalt, både gods- og persontog. Disse togene kjører fort og stille.
  • Det er forbudt å gå i togsporet og å krysse sporet.
  • Det går 15.000 volt gjennom kjøreledningene. Alt som befinner seg i høyden, er derfor en fare, og det er ikke tillatt med lange og høye gjenstander næmere enn 30 meter fra togspor, kjøreledninger og master.
  • Ballonger og annet som kan fly av gårde, skal ikke brukes i nærheten av stasjoner eller langs sporet. En heliumballong som treffer en kjøreledning, kan føre til kortslutning og stans i både TV-sendinger og togframføringer.
  • Bruk av droner i og rundt stasjoner og togspor SKAL godkjennes av Luftfartstilsynet og Bane NOR. Om slik tillatelse er gitt, skal ikke droner brukes nærmere enn 150 meter fra jernbanespor og stasjonsbygning.
  • Kilde: nrk.no
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.