SISTE: Politiet anser trusselbildet mot skolen som avklart

Det melder politistasjonssjef Roger Johannessen i Halden tirsdag ettermiddag.

– Vi har avhørt to gutter på 16 år for forholdet. Begge har erkjent å ha framsatt trusler på Jodel. Guttene er veldig fortvilet og lei seg. Du kan godt si de er angrende syndere som forstår at spøken gikk altfor langt, sier Johannessen.

De to guttene er begge elever ved Halden videregående skole, og under 18 år.

Publiserte truende melding

Det var like før midnatt at en av de to guttene publiserte en melding som ble oppfattet truende på det sosiale nettstedet Jodel. Meldingen lød «En upvote og jeg skyter opp skolen»

På bakgrunn av truslene ble Halden vgs. avdeling Porsnes og Risum stengt for undervisning tirsdag 22.11.2016

– Denne trusselen ble publisert i Jodel like før midnatt mandag. Politiet har tatt trusselen på alvor og har etterforsket saken i hele natt, opplyste operasjonsleder Runar Eriksen ovenfor HA tirsdag morgen.

Mindreårige avhørt

Under politiets etterforskning har det kommet fram at trådstarter er en mindreårig gutt, som ble innbrakt til politiet like etter klokken tre i natt. Det var Jodel som da hadde oppgitt hans brukerinformasjon til politiet.

– Han har i avhør innrømmet å stå bak truslene. Det hele skal være ment som en dårlig spøk og gutten er fortvilet over hvordan dette har utviklet seg. På grunn av at flere personer har vært deltakende i denne tråden har politiet i samråd med skolen besluttet å stenge skolen i dag, sier operasjonsleder.

Elever og ansatte ble varslet av skolen via sms og e-post ved 0630-tiden. De vil få nærmere informasjon fra skolen i løpet av dagen.

Tirsdag morgen ved 09-tiden meldte nok en gutt seg for politiet, det bekreftet Roger Johannessen ovenfor Halden Arbeiderblad.

FAKTA: Jodel

  • Jodel er opprinnelig en app laget i Tyskland for høyskole- og universitetsstudenter.
  • Appen lar deg poste kommentarer anonymt, men Jodel vil ikke sikre anonymiteten din dersom du begår lovbrudd gjennom Jodel.
  • Jodel har 17-årsgrense.
  • Du har ingen profil på Jodel. Det du skriver, kan leses av alle som har logget seg på appen i en radius av ti kilometer.
  • I appen kan du se jodling utført "nær" og "veldig nært". Dette kan oversettes til henholdsvis ti og fem kilometer unna deg.
  • Folk som leser jodelen din, kan gi deg plusspoeng eller minuspoeng, og kan også kommentere.
  • Hvis en jodel får fem minuspoeng, vil den ikke lengre vises i feeden. Dette er tenkt som en slags selvjustis fra Jodels side.
  • Hver jodel får en egen farge. Disse fargene har i følge Jodel selv ingen betydning. De er tilfeldig.

Kilde: tb.no

– Han meldte seg for oss nå på morgenen. Han er i likhet med ham fra i natt mindreårig. Gutten sitter nå i avhør hos oss. Han forklarer i likhet med den andre gutten at dette skal ha vært en spøk, forteller Johannessen.

Politiet har nå ingen grunn til å tro at flere personer har vært involvert i truslene.

– Vi anser saken som oppklart. Derfor har vi også avsluttet vårt nærvær ved skolen, sier politistasjonssjef Johannessen tirsdag ettermiddag.

Guttene er dimittert og tatt hånd om av foreldrene.

Alvorlig

Politiet ser svært alvorlig på hendelsen. Politiet måtte bruke mye ressurser på å få avklart situasjonen, og politiet opplyser at de to guttene må forvente at deres handlinger får konsekvenser.

– Når vi ser hvor store samfunnsmessige konsekvenser disse truslene fikk, blir det egentlig lettvint å kalle det en spøk. For å snakke for vår egen del har vi brukt store ressurser på denne saken. Dette er ressurser vi kunne brukt bedre, sier Johannessen.

– Vi har ikke landet hva slags reaksjon det blir snakk om. Men på generelt grunnlag kan jeg si at aktuelle straffebud kan være overtredelse av straffeloven paragraf 264, sier politiadvokat Kristin Feydt Augedal, jourhavende jurist hos politiet i Østfold.

Straffeloven paragraf 264 omhandler grove trusler, og har en strafferamme på inntil tre års fengsel. Om de mistenkte er under 18 år er det imidlertid mer vanlig med ungdomsoppfølging.