Gå til sidens hovedinnhold

Endrer drøye russeknuter

Artikkelen er over 6 år gammel

Halden – russen gjør som Oslo – russen med omstridte russeknuter.

Haldenrussen har de siste årene fått mye skryt for å ha uvanlig snille russeknuter. Årets kull er ikke et unntak. Det har vært stort fokus på drøye russeknuter i Norge den siste tiden. Russestyret i Halden har forandret på flere drøye knuter i år.

Gjør som russen i Oslo

Flere områder i Norge har russen gått så langt som til å fjerne de mest ekstreme russeknutene. En av knutene det har vært mye snakk om, er at det er om å gjøre å drikke en kasse med alkoholholdig drikke innen 12 timer.

– Vi har i utgangspunktet tatt bort de verste knutene. De knutene vi har i år er nesten helt like fra i fjor, og da ble jo Halden russen uformelt kåret til tidenes snilleste, så jeg håper vi kan opprettholde det ryktet, forteller russepresident fra Risum Eric André Cihiluka.

SE BILDER:

Bildeserie

BILDER: Russeball på Thon Hotel

– Vi har snakket om de drøye russeknutene ganske mye faktisk. Det vi har kommet fram til, er at vi skal beholde mange knuter, men forandre på dem. Her i Halden har vi knuten hvor det er om å gjøre å drikke opp en kasse alkoholholdig drikke, på 24 timer i stedetfor 12 timer. Knutene har også blitt godkjent av politiet hvert år, og jeg regner med de ville ha sagt ifra om det var for ille, forteller russepresident fra Porsnes Magnus Henriksen Solstrand.

Den drøyeste knuten årets russestyre har fjernet er ifølge Solstrand Gullkongla. Knuten går ut på at to skal ha sex inne i skogen, med flere tilskuere.

– Det er ting det er fort gjort å angre på siden, så det var greiest å ta bort den russeknuten, forteller Solstrand.

Fjerner Ølmarsjen

Andre ting årets russestyre har tatt tak i er å fjerne den velkjente Ølmarsjen. Her er det rebusløp hvor vinneren får en felles innsamlet pott.

– Vi skal fortsatt ha rebusløpet, men i år skal vi selv ta ansvar og holde kontroll. Tidligere har det vært eldre russ som har stått for dette, sier Magnus Henriksen Solstrand.

LES OGSÅ: Eksemplarisk russ i fjor

– Ølmarsjen har gått litt langt, og blitt litt drøyt de siste årene. Derfor har vi har fjernet navnet som er blitt så negativt ladet. Vi har hatt et felles foreldremøte for foreldre, russestyret og politiet fordi foreldre har reagert veldig sterkt på denne ølmarsjen, fortsetter han.

 Han forteller at det ikke har vært mange innvendinger på at russestyret har bestemt seg for å fjerne dette arrangementet, til tross for at dette også har blitt en tradisjon blant haldenrussen.

– Det har vært noen som har spurt oss om vi ikke skal ha noen Ølmarsj. Men når vi begynner å forklare hvorfor vi har tatt dette valget forstår alle hvorfor vi gjør dette, sier Solstrand.

Han forteller at flere elever tidligere år har gått til helsesøster og angret på mye som har skjedd under Ølmarsjen.

Røde Kors på alle arrangementer

Det er flere ting russestyret har gjort for å bevare trygghet og sikkerhet blant russen.

– Røde Kors har kommet og hatt samtale på Risum for all russ. Da fortalte de litt om hva de bidro med på forskjellige arrangementer. De er til stede på alle de offisielle arrangementene vi skal ha, forteller begge russepresidentene.

Eric André Cihiluka forteller også at russen har hatt flere samtaler med helsesøster, og at det er planer om flere dialoger framover mot mai.

Snart er det også klart for et enormt landstreff i Halden, Landstreff Fredriksten. Fjoråret var det første året for landstreffet og gjestet nesten 6000 russ. Den store suksessen fortsetter i år, med nå med nesten 8000 påmeldte.

– Vi er russ, så dere kommer jo til å se oss rundt i gatene. Vi i russestyret skal sørge for at i hvert fall vi ikke å gjøre noe ulovlig som et godt eksempel. Møt oss gjerne med et smil. Vi skal feire at vi snart er ferdige med videregående skole og ha en fin russefeiring. Men jeg vil gjerne også ha en russetid jeg kan se tilbake på og være stolt av, sier Magnus Henriksen Solstrand.

Kommentarer til denne saken