Hun synes det er positivt med strengere krav til oppmøte på skolen.

– Jeg har ikke lenger unødvendig fravær på skolen, sier Dilkuaz Mizdin til Halden Arbeiderblad.

– Før så noen mer på skolen som en kafé og tenkte man kunne komme når man ville. Nå tar flere skolen mer seriøst og kommer selv om det er kjedelig fag.

Mer fullt i klasserommet

Venninnen Synne Wille Mjølnerød (18) var også borte endel enkelttimer i første og andre år på Halden videregående skole. Nå - i tredjeklasse - møter hun alltid opp som følge av den nye fraværsregelen.

– Nå tar man skolen mer seriøst og har større respekt for hele skolesystemet. Jeg merker at det er mer fullt i klasserommet enn det har vært de tidligere skoleårene. Det er ikke lenger noen som gjemmer seg her i kantina når timen begynner. De var det endel av tidligere, sier hun.

– For lærerne er det positivt. De blir kanskje mer inspirert til å gjøre en god jobb når elevene møter opp - og det kommer tilbake til oss via enda bedre undervisning.

Både for og mot

Nå må elevene passe på at de ikke overskrider 10 prosent udokumentert fravær. Med fag du har kun tre timer i uken, er det ikke mange gangene før du er i faresonen for å miste karakteren.

– Jeg var borte to gymtimer og da fikk jeg over 10 prosent. Man blir litt stresset av det. Du må jo skaffe deg legeerklæring. Og det koster penger. Det blir kanskje litt vanskelig for de som ikke har så god råd. Derfor synes jeg stipend burde dekke et visst antall legeerklæringer i løpet av et år, sier Synne Wille Mjølnerød.

Kathrine Nøstvik (19) har ikke hatt mye fravær tidligere skoleår - så den nye regelen har ikke hatt store konsekvenser for hennes skolegang.

– Men jeg ser at den nye ordningen skaper utfordringer for andre, blant annet hvis du skal ta lappen, sier Nøstvik.

– Samtidig er det bra at fraværet har blitt redusert med 30 prosent.