Gå til sidens hovedinnhold

– Jenter vil prøve å virke perfekte, men vi ser at mange blir syke av det

Artikkelen er over 5 år gammel

Pågangen på helsesøsteren på Halden videregående skole har økt det siste året, og elevene HA har snakket med forteller at de kjenner seg igjen i TV 2-serien «Sykt perfekt».

– Unge jenter vil prøve å virke perfekte, men sannheten er at de blir syke av det, forteller Miriam Rønningen ved Halden videregående skole.

TV 2 sender den nakne dokumentarserien «Sykt Perfekt» som viser sju ærlige jenter som sliter med psykiske vansker som depresjoner, spiseforstyrrelser og sosial angst. 

Perfeksjonsjag

Halden Arbeiderblad møter tre glade jenter, omringet av skolesekker og matpakker, midt i lunsjen på Porsnes.

Miriam Rønningen, Mina Sande og Rikke Thomsen holder ikke igjen når vi spør om hva de syns om den nye dokumentarserien «Sykt Perfekt».

– Serien traff oss veldig. Den tar opp et depressivt tema, men som fortsatt er veldig viktig. Unge jenter vil prøve å virke så perfekt som mulig på alle områder, sier Miriam Rønningen (16).

En av fire jenter mellom 15 og 16 år viser depressive symptomer. Det viser rapporten Ungdata fra forskningssenteret NOVA.

I tillegg viser en rapport fra Reseptregisteret en økning på 44 prosent på antidepressiva for unge mellom 15 og 19 år i perioden 2010–2014 i Østfold.

Ser flere som sliter

Psykiske lidelser kommer i mange former, og symptomene kan være uklare og vanskelige å fastslå. Faktum er at jenter på videregående skole anno 2016 har bedre karakterer enn noen gang.

De drikker ikke, skulker ikke og er så pliktoppfyllende at de blir syke av det.

– Du skal ha mye oppmerksomhet, men ikke skille deg ut, sier jentene HA snakker med.

Jentene forteller selv at de ikke bærer preg av psykiske vansker eller stress, men at det er vanskelig å ikke bli påvirket av andre. De ser flere på skolen som sliter med depresjoner og spiseforstyrrelser.

– Vi ser mange som dropper ut av skolen, eller som bytter linje fordi det er et enormt press, forteller Mina Sande.

For høye krav til seg selv

På utsiden av helsesøster sitt kontor sitter Julie K. Vejle og Hedda Fager og spiser lunsj. Jentene forteller at de ser flere som sliter.

– Jeg prøver å utelukke presset så mye jeg kan. Men jeg ser andre jenter som sliter hver dag, sier Vejle.

Jentene forteller at de syns det er mye karakterpress på skolen. De har ofte prøver og innleveringer, og syns av og til tempoet i undervisningen er for høyt.

– Jeg ser flere jenter som stresser når de får tilbake prøver og setter altfor høye krav til seg selv, sier Vejle.

Flere som oppsøker helsesøster

Helsesøster ved Halden videregående skole, Linda Skauge Antonsen, forteller at det har vært mer pågang på kontoret hennes det siste året.

Flere jenter sliter med stress, hodepine og er utslitte. Hennes oppgave er å hjelpe jentene med å legge vekt på noe annet enn lidelsene.

– Det er mange som kjenner både indre og ytre press. De skal være gode på alle arenaer, og totalpakka blir vanskelig for mange. Det kan føre til en utilstrekkelig følelse, sier Antonsen.

– Det er et enormt fokus på å være vellykket

Antonsen mener at stresset, presset og usikkerheten kommer av at unge jenter vil lykkes på en rekke områder som skole, ekstrajobber, venner, trening, kropp, klær og utseende.

At reklamer og annonser på sosiale medier viser dem et samfunn med skjønnhetspress og retusjerte bilder som de unge sammenligner seg med.

– Det er et enormt fokus på å være vellykket. Sosiale medier lurer dem til å tro at alle andre har det perfekte liv, når realiteten egentlig er annerledes, sier Antonsen.

Ung depresjon

12 prosent av ungdom rapporterer at de er ganske eller veldig mye plaget av depressive symptomer.

En av fire jenter melder om depressive symptomer.

Omfanget av psykiske helseplager for jenter over tid øker, mens færre gutter rapporterer problemer i 2013 enn i årene før.

Én av seks ungdommer rapporterer om selvmordstanker på videregående skole. Flere jenter enn gutter oppgir at de sliter med slike tanker.

Kilde: NOVA, NTNU

– Jentene er veldig selvkritiske. De er ofte flinke til å skryte og rose andre, men ikke seg selv. De tror at alle andre har det bedre enn seg selv, fortsetter Antonsen.

Åpen dør

Helsesøstertjenesten er et lavterskeltilbud, som betyr at døra alltid er åpen og at man ikke trenger noen henvisning eller timebestilling.

Antonsen er en støtteperson og en samtalepartner, og hennes oppgave er å prøve å formidle til elevene at det er normalt at livet svinger. Hun hjelper elevene med å sortere og prioritere følelsene sine, og lære å ta egne valg.

– Jeg lærer elevene om hva som skal til for å ha en god helse. Målet er å tenke forebyggende og helsefremmende. De som sliter med psykiske vansker og uhelse, henvendes videre til psykologer og andre psykologiske tjenester. Det er eleven selv som bestemmer over sin egen helse, sier Antonsen.

Vil ha mer aktiviteter på skolen

Antonsen forteller at skolestart-programmet hadde fokus på å skape trygghet, trivsel og tilhørighet til elevene, men at de også har aktiviteter en gang i uka i midttimene. Hun er på skolen fire dager i uka og merker pågang av elever.

– Vi har startet med yoga i midttimen for dem som vil være med på det. Dette hjelper med å slappe av og få bedre søvn. Vi har også en nettvettkampanje som skal hindre mobbing over nett. Vi har nylig ansatt en miljøarbeider som går rundt på skolen med blå jakke og ser til at alle har det bra, forteller Antonsen.

Antonsen avslutter med å fortelle at de ønsker å starte mer aktiviteter i midttimene, og at de er opptatt av at elever skal få til å mestre sine egne meninger.

Kommentarer til denne saken