Flagg vaier i vinden, barn og voksne smiler og gleder seg, og Kirkens Bymisjon deler ut suppe og kaffe til de som måtte ønske. Samtidig står Fredrikshald Borgervæpning, barnekoret Koriallverdenellerno, Håvard Dahle, Mona Stenberg Thoresen og Gro Janet Haug Mo og øver på sine sanginnslag.

Mange ventet på toget

Toget var ventet rett før halv ett, men på grunn av forsinkelser ble klokka nærmere ett. Dermed fikk folk god tid til å fylle opp perrongen på Halden Stasjon.

Her og der står eldre, unge, og barnefamilier spente på å få se toget komme til Halden. Rett utenfor togstasjonen står en spent trio med et flagg hver.

– Jeg gleder meg veldig til å se toget, sier Martine Elise Westby Syversen (17) som står på perrongen med Jørn-Terje Westby Syversen og Gro-Mette Nilsen.

– Vi har fulgt med litt på TV, og jeg synes det er veldig stas at de kommer hit til Halden, sier Nilsen.

 

– Norge starter i Halden

– Nå som toget har vært igjennom hele Norge, passer det veldig bra at det stopper her i Halden i dag. Norge starter tross alt her i Halden, sier Jørn-Terje Westby Syversen men legger til at ikke alle er enige i påstanden hans.

En stund før toget ventes inn på perrongen spiller koret og musikerne opp for å øve. Sangene de skal spille og synge er nasjonalsangen med verset om Fredrikshald, samt en ny Haldensang av Dag Brandth ved navn «Halden – opplevelsenes by».

Når sommertoget endelig ankommer Halden er det så mye folk på perrongen at en ikke engang kan se bakken.

 

– Vi må skryte av oss selv

Ordfører Thor Edquist vinker NRKs sommertog velkommen med en bit Iddefjordsgranitt med ordet «Monolitten» malt på. Han har planer om å fortelle det norske folk om historien bak det kjente kunstverket i stein i Oslo. Han påpeker at det ikke er mange utenfor Halden som vet at Monolitten er hogget ut av fjellet i Iddefjorden.

– Det er viktig å få fram gode historier. Vi må skryte av oss selv, det er det jo ingen andre som gjør, sier ordfører Edquist og ler godt før han fokuserer på sommertoget som nærmer seg mer og mer.

Mange sang nasjonalsangen

Toget tøffer sakte inn til Halden Stasjon, og blir møtt av en masse blide ansikter, hender og flagg. NRK kommer ut av toget med filmkamera og mikrofon og er klar for å fange øyeblikkene fra perrongen på film.

Først forteller Edquist kort om Halden, og dirigerer koret i gang til sang.

Med hjertens lyst synger forsanger Gro Janet Haug Mo og Koriallverdenellerno på nasjonalsangen mens folk rundt omkring på perrongen stemmer i. Ordfører Edquist får mikrofonen tett opp til ansiktet idet NRK får øye på at han også står og synger.

Skummelt og gøy med TV

Etter framførelsen av den nye Haldensangen trekker de som skal seg tilbake inn i toget, klare for å tøffe videre til Kornsjø. Ordfører Edquist ser ut til å ha fått seg en heldig plass på det koselige sommertoget.

To av jentene som sang i koret smiler bredt og er godt fornøyde med å være ferdig med dagens opptreden.

– Det var så gøy å synge i dag, sier Emilie Ludvigsen Bjørgengen (7) og Norah Larsen Hannestad (8) mens de vinker farvel til toget.

 

Jentene forteller at de har sunget lenge, og er veldig glad i det.

– Det var litt skummelt og, men det var gøy og, sier Bjørgengen og puster lettet ut. Hun er tydelig glad for at det gikk så bra.

– Det er første gang jeg har vært på TV, fortsetter hun.

– Jeg har vært på TV fler ganger, det er så gøy, sier Norah.

Fornøyd med oppmøtet

Turistsjef i Halden Turist Liv Lindskog smiler fra øre til øre når toget har gått videre til Kornsjø, og folk begynner å spasere rolig bort fra togstasjonen igjen.

– Dette synes jeg var gøy. Alle var så flinke. Toget ble jo litt forsinket, men da ble det bare et litt lenger program. Det var bare morsomt, sier Lindskog fornøyd.

– Jeg var litt nervøs for at folk ikke skulle komme. Men Halden er helt klart opplevelsenes by, fortsetter hun.

Og det ser helt klart ut til at haldensere elsker at det skjer ting i hjembyen sin.