- Den yngste var 10 måneder gammel

Frivillig: Kristine Norsted hjelper gjerne til med å pakke klær og annet utstyr som flyktningene trenger når de kommer til Østfold.

Frivillig: Kristine Norsted hjelper gjerne til med å pakke klær og annet utstyr som flyktningene trenger når de kommer til Østfold.

Artikkelen er over 5 år gammel

Halden Røde Kors organiserer hjelp til flyktningene.

DEL

Et stort rom. I midten står en lang rad med bord. Langs veggene ligger søppelsekker og plastposer i svære hauger. Rundt i rommet jobber 10 personer iherdig med å sortere og pakke. Bukser, jakker, gensere, truser, sokker, sko, luer, leker, hygieneartikler. Og kosebamser. Alt pakkes i sekker. Noen er merket «baby», andre inneholder ting til «barn», «herre» og «dame». Ingen vet hvem giverne er. Ingen vet hvem de nye eierne blir. Det eneste som er sikkert, er at det er bruk for alt.

Les også: Her får flyktningene hjelp

Les også: Foreslår at flyktningene innkvarteres her

Fra Syria

– Noen flyktninger har vært på reise i to uker, andre i fire. Jeg har snakket med personer som ikke har byttet undertøy eller sokker siden de flyktet hjemmefra. Vi tar imot alt fra 13 år gamle enslige gutter til hele familier. Den yngste som har kommet til oss, har vært et 10 måneder gammelt spedbarn med foreldrene sine, og de fleste kommer fra Syria, forteller Jonny Mortensen.

Han jobber i Østfold Røde Kors med særlig tilknytning til Sarpsborg. Der har Røde Kors-huset blitt åpnet som akuttmottak for flyktninger fra Svinesund og flyplassen på Rygge.

– Det har kommet 20–25 personer hver dag de siste åtte-ti dagene, sier Mortensen.

– Politiet ringer oss når de kommer i kontakt med flyktninger. Vi kjører ut og henter dem, tar dem med til Sarpsborg, gir dem mat og drikke samt rene klær. Hvis vi har, gir vi dem tannbørste, deodorant og andre hygieneartikler, fortsetter Mortensen.

Akutthjelp

Han og Svein-Arne Hansen fra Halden Røde Kors er blant koordinatorene som sørger for at flyktninger som kommer til Østfold, får akutthjelp.

– De skal ikke være i Sarpsborg i mer enn maksimalt 24 timer. Da tar politiet dem med videre for registrering. Deretter kan de havne på mottak på Ørmen i Fredrikstad eller et mottak i Bodø. Eller et annet sted i Norge. Ingen vet, sier Mortensen.

 – Vi i Røde Kors skal kun bistå i akutte situasjoner fram til stat, fylke eller kommune er i stand til å drive videre selv. Da trekker vi oss ut. Hvor lenge flyktningsituasjonen er akutt i dette tilfellet, vet vi ikke. Enn så lenge har vi frivillige til å sortere og pakke alt vi har fått inn fra private og bedrifter, samt at vi er til stede med folk i Sarpsborg og Fredrikstad som hjelper flyktningene når de kommer hit, sier Hansen.

Bryr seg om

En av dem som har hjulpet menneskene som har forlatt hjemlandet sitt, og som kommer til et sted hvor alt er nytt og ukjent, er Tove Buckholm. – Jeg har vært på mottaket på Ørmen, og der har jeg gjort ulike oppgaver. Alt fra å servere mat til å holde noen i hånda fordi de er redde eller bekymret for familien sin, forteller hun.

Buckhom er med i blant annet beredskapsgruppa i Røde Kors. Den avdelingen har som hovedoppgave å bistå under kriser.

– Dette er helt frivillig, og passer det ikke, så passer det ikke. Men når det er en katastrofe som det vi står overfor nå, så slipper jeg alt annet og hjelper til, sier hun.

Enorm giverglede

Blant posene med klær i alle størrelser og fasonger, står Kristine Norsted, Hanne Nitzechner, Gudveig Carlsson og Cecilie Westgaard.

De sorterer, vurderer, pakker og merker slik at tøy, sko og leker kommer dit det skal.

– Givergleden i Halden er enorm, og jeg merker at dette er noe som engasjerer folk i alle aldre, forteller Nitzechner.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken