Lider du av denne fobien bør du holde deg hjemme i morgen

FREDAG 13: Ulykkesdagen er rett rundt hjørnet.

FREDAG 13: Ulykkesdagen er rett rundt hjørnet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ulykkesdagen er rett rundt hjørnet. Men statistikken viser at det er som en helt vanlig ulykkesdag.

DEL

Er du en av dem som tar en klype salt i lomma for å ha den klar når uhellet er ute? Spytter sju ganger om en sort katt krysser veien? Eller tar du fri fra jobb for å ligge trygt i senga hjemme?

Det er mange som forbinder fredag 13. med ulykker, selv om denne dagen ofte forekommer som alle andre hverdager. Men om du lider av paraskevidekatriafobi har du angst for nettopp denne dagen.

Akkurat som alle andre dager

Eva Jacobson Vaagland fra Skadeforebyggende forum (Skafor) skriver til HA i en pressemelding at fredag den trettende er og forblir en myte.

– Hver eneste dag er ulykkesdag. Daglig må nærmere 1.500 personer få medisinsk behandling for skader etter ulykker og rundt 150 av disse legges inn på sykehus, skriver Vaagland.

Religion og kultur

Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.

– Noen kristne tror at fredag betyr ulykke fordi det er dagen Jesus ble korsfestet, og tallet 13 kan for eksempel finnes igjen ved å se på antall gjester ved Den siste nattverden. I tillegg var Judas den 13. personen som satt ved bordet, skriver Vaagland.

Charles Manson og Jack the Ripper

Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så vil du ha Djevelens lykke.

Mennesker som har hatt Djevelens lykke er blant andre massemordere som Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy.

Men har det noe betydning for oss?

Ingen grunn til å frykte fredag den 13.

Vaagland skriver at folk skader seg hver dag, uavhengig om det er fredag den 13. eller ikke.

– Alle aldersgrupper rammes av ulykker som fører til skader, som er en viktig dødsårsak blant annet for barn og blant eldre. De yngste er utsatt for forgiftning og skolding, og de eldste særlig for fallulykker- herunder hoftebensbrudd.

Halden er et trygt lokalsamfunn

Halden kommune ble sertifisert som Trygt lokalsamfunn i 2014 som vil si at kommunen er forpliktet til å arbeide med skadeforebygging og innarbeide dette i kommunens planarbeid.

Haldens satsingsområder er fall- og brannforebygging og trafikksikkerhet. I fjor har blant annet Stangeløkka barnehage har jobbet med å bli sertifisert som en trafikksikker barnehage. Sykehjemstjenesten har hatt opplæring av flere ansatte om eldreomsorg hvor de har kjøpt inn sensorer og tråkkematter for å unngå fall.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags