Gå til sidens hovedinnhold

Nytt sensornettverk skal gjøre hverdagslivet enklere for oss

Artikkelen er over 3 år gammel

Halden kommune er først ut i Norge med en teknologi som kan koble ting rundt oss sammen på en effektiv måte. – Halden kan bli et utstillingsvindu for hele verden, mener Martin Vik, leder for kommunikasjon og service i Halden kommune.

– Gjennom et samarbeidsprosjekt med Telenor, er Halden valgt som pilotkommune for uttesting av et nytt sensornettverk som skal gjøre hverdagslivet enklere for folk flest, skrives det i en pressemelding.

Som klyngepartner vil Smart Innovation Norway være en del av Halden kommunes såkalte Living Lab, et innovativt konsept som bidro til at Telenor valgte nettopp Halden som pilotkommune for det som heter NarrowBand Iot.

Først ut i Norge

– For eksempel kan vi forutsi trafikkmønster og hvor det er i ferd med å danne seg køer, og dirigere trafikken deretter ved hjelp av elektroniske skilt, forteller Martin Vik, leder for kommunikasjon og service i Halden kommune.

Halden er den første kommunen i Norge som har fått installert såkalte NarrowBand IoT-sendere. Foreløpig er disse plassert i sentrum og på Remmen.

NarrowBand IoT, eller NB-IoT, er en ny kommunikasjonsteknologi som benytter det eksisterende 4G-nettet og skal være svært energieffektiv, med høy sikkerhet og god rekkevidde.

FAKTA

NB-IoT er en ny kommunikasjonsteknologi som gjør det mulig for «ting» å kommunisere via det eksisterende 4G-nettet.

Nettet er designet for å knytte objekter til Internett som er på vanskelig tilgjengelige steder og som tidligere har vært for dyre å koble til internett.

Sensorene som benyttes er også rimelige i produksjon og har lang batterilevetid, på omtrent 10 år.

Dette vil gjøre det mulig å koble «ting» til internett hvor det tidligere ikke har vært lønnsomt eller praktisk gjennomførbart pga. strøm og dekningsutfordringer.

 

– Utrolig stolte

Teknologien åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppelkasser, strømmålere og brannalarmer kan knyttes til internett.

– Vi er utrolig stolte av at Halden er den første kommunen i Norge som har fått utbygd et NarrowBand IoT-nettverk. Det har vi fått til i samarbeid med Telenor, og betyr at vi er i en unik situasjon akkurat nå – før resten av landet, poengterer Vik.

Han legger til:

 – Dette vil vi utnytte og ønsker å tilby sensorutviklere fra hele verden å komme hit til Halden for å prøve ut sensorikken i et nordisk klima og i det forurensede miljøet vi har i en by.

Gjør hverdagen enklere

Kommunikasjonssjefen tror den rykende ferske teknologien er interessant for mange ulike samfunnsaktører, deriblant Halden kommune.

– Vi ønsker å få bedre innsikt, slik at vi kan fatte bedre beslutninger, som gjør at vi kan utvikle bedre tjenester til innbyggerne. Vi tror også at næringslivet trenger bedre innsikt for å lage bedre løsninger innenfor det segmentet de opererer i, påpeker han.

Blant mulighetene som NarrowBand IoT-teknologien åpner for, og som Vik ønsker å utforske i kommunen, er sensorer som gir informasjon om luftkvaliteten (CO₂-nivå) i klasserom, luftfuktighet i matproduksjonen hos lokale bønder, temperaturer ved byens badesteder, hvor det er ledige p-plasser, samt trafikkmønsteret i byen – i sanntid.

– Vi vil få tilgang på enkel informasjon som kan settes sammen og gjøres analyser av, som igjen bidrar at vi kan gjøre hverdagen for innbyggerne bedre og mer effektiv, sier Vik.

For eksempel kan sensorikken brukes til å prioritere syklende og gående i trafikken, eller sørge for at lyktestolper slås på ved bevegelse langs veien.

Utstillingsvindu

– Summen av dette er vinn-vinn for næringslivet og Halden by – som kan bli et utstillingsvindu for en hel verden, slår Vik fast.

Han får støtte av administrerende direktør hos Smart Innovation Norway, Ole Gabrielsen, som er svært begeistret for utviklingen i Halden kommune og har stor tro på prosjektet:

– Vi skal gjøre dette til en del av Living Lab i Halden. Vi har allerede med Telenor og eSmart Systems, og tror vi skal få med flere andre klyngepartnere til å teste ut mulighetene i den nye teknologien, kommenterer Gabrielsen i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken