Låby-elever jubler over kommunens nye prosjekt

JUBLER: Etter at Halden kommune ble tilbudt 2,55 millioner til sitt nærmiljøprosjekt, vil elevene på Låby skole få tilbud om aktiviteter på skolen også utenfor skoletida.

JUBLER: Etter at Halden kommune ble tilbudt 2,55 millioner til sitt nærmiljøprosjekt, vil elevene på Låby skole få tilbud om aktiviteter på skolen også utenfor skoletida. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag ble Halden kommune tildelt 2,55 millioner kroner til sitt nærmiljøprosjekt. Låby skole har blitt valgt ut som arena for prosjektet, som skal bidra mestring, mening og trivsel i området.

DEL

Nærmiljøprosjektet er en del av Østfold-satsingen «Mestring og mening», der Østfold fylkeskommune har blitt valgt ut som ett av fem fylker til «Program for folkehelsearbeid i kommunene», som er et utviklingsarbeid satt i gang av Helsedirektoratet.

– Vi er veldig glade for at vi har blitt tildelt disse midlene. Vi er i startfasen nå, men vi har veldig troen på dette prosjektet.

Åpner opp skolen for nærmiljøet

Det sier fungerende kommunalsjef i Halden kommune, Lill Stende. Hun møter HA på Låby skole sammen med kommunikasjonsrådgiver i Halden kommune, Henrik Diskerud Meyer, leder i avdeling for samfunnsutvikling, Jens-Petter Berget, og rektor ved Låby skole, Fredrik Holm.

De har akkurat fått den gledelige beskjeden om at Halden kommune har fått 2,55 millioner til nærmiljøprosjektet, som kort fortalt går ut på at Låby skole åpnes opp for nærmiljøet til andre aktiviteter utenfor skoletida.

– Dette er et medvirkningsprosjekt, så det er mye opp til hva de som bor i området vil med dette. Men vi ser for oss at skolen for eksempel kan brukes til bursdager, leksehjelp og som en møteplass for elever, foreldre og foreninger, eller at biblioteket kan være åpent noen timer ekstra etter skoletid, forteller Jens-Petter Berget.

– Hva er målet med et slikt prosjekt?

– Det er å få et trygt og godt nærmiljø, der skolen skal være lett tilgjengelig for alle som har lyst til å gjør ting sammen. Vi håper også at barn og unge kan få et litt annet forhold til skole, og at det på lengre sikt vil bidra til økt motivasjon som vil bidra til at flere fullfører videregående skole og kommer seg ut i arbeid, fortsetter Berget.

NÆRMILJØPROSJEKT: Fredrik Holm, Lill Stende og Jens-Petter Berget er glade for at Østfold fylkeskommune godkjente søknaden deres om midler til nærmiljøprosjektet på Låby skole.

NÆRMILJØPROSJEKT: Fredrik Holm, Lill Stende og Jens-Petter Berget er glade for at Østfold fylkeskommune godkjente søknaden deres om midler til nærmiljøprosjektet på Låby skole. Foto:

Valgte Låby skole

Det er altså Låby skole er valgt som arena for prosjektet, men kommunen håper at de kan sette i gang med et slikt tiltak i flere områder i Halden etter hvert. Rektor ved Låby skole, Fredrik Holm, er glad for at det er nettopp Låby som er valgt ut.

– Vi synes så klart at det er veldig hyggelig at kommunen ønsker Låby som arena. Jeg føler at Låby er en veldig representativ skole for et slikt prosjekt. Vi har et stort mangfold, med over 300 elever med mange forskjellige bakgrunner, sier han.

Men selv om Låby skole skal bli brukt som arena er det ikke Holm eller de andre ansatte som skal stå for selve organiseringen og planleggingen. Mye av midlene kommunen har blitt tildelt skal nemlig gå til en prosjektleder.

– Det viktigste med dette prosjektet er å skape engasjement i nærmiljøet, der foreldre, foreninger og elevene selv bidrar til å skape aktivisering. Prosjektlederens jobb blir å sørge for at medvirkningen og sette alt i system, forklarer Henrik Diskerud Meyer.

– Er dette noe jeg kan bidra med?

Alle fire legger vekt på at medvirkningsfaktoren er en av nøklene for at prosjektet skal bli vellykket.

– Vi håper at de som bor i nærområdet her kanskje tenker at dette er noe de har lyst til å være med på. Hvis flere tenker slik, så kommer vi til å få et levende nærmiljø, mener Stende.

– Er dere trygge på at barn og unge kommer til å benytte seg av dette tilbudet, framfor for eksempel dataspill hjemme?

– Jeg tror at hvis vi klarer å skape et attraktivt nok tilbud her, så vil det gå bra. Barna liker å finne på ting sammen, og hvis de vet at det skjer ting på Låby etter skoletid, så tror jeg at mange vil komme hit når de skal finne på noe, sier Holm.

– Resultater tidligst i 2019

Men selv om nærmiljøprosjektet skal foregå på en barneskole, så betyr ikke det at det kun er et tilbud for de yngre.

– Vi har ikke noen begrensninger på hvem som kan benytte seg av dette. Dette er et tilbud for alle i nærmiljøet som har lyst til å være sosiale og bygge relasjoner med andre i området sitt, sier Berget.

– Hvordan blir prosessen videre nå?

– Nå har vi akkurat fått midlene, så nå begynner vi å planlegge hvordan vi skal gjøre det og ansatte en prosjektleder. Vi håper å komme i gang i september, men vi vil nok ikke se noen resultater før i 2019, sier Diskerud Meyer.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.