New York legger ned fengselsøya – lærer av Halden når de bygger nytt

LÆRER AV HALDEN: Den beryktede fengselsøya Rikers Island skal legge ned. Nå får New York hjelp fra Halden for å bygge opp nye, humane fengsler.

LÆRER AV HALDEN: Den beryktede fengselsøya Rikers Island skal legge ned. Nå får New York hjelp fra Halden for å bygge opp nye, humane fengsler. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den beryktede fengselsøya, Rikers Island, skal legge ned. Nå får New York hjelp fra Halden for å bygge opp nye, humane fengsler.

DEL

Rikers Island, som også har blitt kalt «Tortur-øya» ligger mellom bydelene Queens og Bronx i New York. Det er et av verdens største fengsler- men også et av USAs mest beryktede.

Nå skal fengselet som huser i underkant av 8000 mennesker som sitter i varetekt, legges ned. Innen 2026 skal det erstattes av fire mindre fengsler med til under halvparten.

Da må tallet på antall innsatte gå ned. For å få til dette dro ordførerens høyre hånd på studietur til Norge.

Det er NRK Østfold som hadde denne nyheten først.

Må få ned antall innsatte

To ganger i høst har Halden fengsel fått besøk av representanter fra den amerikanske millionbyen. I tillegg har de besøkt Bastøy, Bredtvedt og Oslo fengsel.

– Fengsel og kriminalomsorgen kan skade folk like mye som det kan reparere dem. Det er en ond sirkel som vi har begynt å bryte ut av, uttalte Elizabeth Glazer til Wall Street Journal.

Rikers Island-fengselet består av ti fengsler på en øy i New York. Der sitter det for det meste fanger i varetekt i påvente av rettssak. Øya har huset fanger siden 1930-tallet, og har lenge vært kjent for å være et brutalt sted. På 1980-tallet og tidlig 90-tallet var det hundrevis av knivangrep i året.

Rikers Island-fengselet består av ti fengsler på en øy i New York. Der sitter det for det meste fanger i varetekt i påvente av rettssak. Øya har huset fanger siden 1930-tallet, og har lenge vært kjent for å være et brutalt sted. På 1980-tallet og tidlig 90-tallet var det hundrevis av knivangrep i året. Foto:

Hun har siden 2014 vært arkitekten bak ordfører Bill de Blasios forsøk på å få bukt med kriminaliteten i New York. I arbeidet med å gjøre byen tryggere, leste hun om hvordan Halden fengsel behandlet sine innsatte. For en måned siden fikk hun se det med egne øyne.

– Jeg ble særlig imponert over tanken om at de som soner straffen sin skal leve normale liv, og fokuset på en human relasjon mellom innsatte og ansatte for å sikre at de som sitter i fengsel kan leve produktive liv når de forlater fengselet, sier Glazer til NRK.

Det gjorde inntrykk at de innsatte kunne bruke egne klær, leve i fellesrom, lage sin egen mat og ha tilgang på vanlig kjøkkenutstyr, som for eksempel kniver. Hun peker også på at de kan gå til jobb og skole på fengselsområdet uten å bli fulgt av ansatte.

Vant til oppmerksomheten

Det er musikk i ørene til fengselsdirektør Are Høidal i Halden fengsel, som viste Glazer og hennes kolleger rundt.

– Amerikanerne har tradisjonelt sett vært mer opptatt av hevn når de straffer noen. Men all erfaring viser at man ikke blir et bedre menneske av å straffes hardt, sier Høidal til NRK.

Høidal tror det lille fengselet i Halden har noe å bidra med når newyorkerne skal endre måten de tenker rundt kriminalomsorg.

– Vi kan få inn en mer human tenkning – at det faktisk er mennesker som sitter i fengsel. Hvis du behandler de innsatte som dyr, så blir de dyr. Da blir de farlige når de slippes ut. Vårt utgangspunkt er at man skal ta fra dem friheten, men vi skal forsøke å rehabilitere dem mens de er her, sier han.

De ansatte i Halden fengsel er vant til oppmerksomheten. Hver uke får de minst ett besøk av utenlandske aktører.

– Det har bygd seg opp over tid, og nå begynner det å ta litt av, føler jeg. Men det er veldig inspirerende og et krydder i hverdagen for oss, sier Høidal.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken