Kaller inn til fellesdugnad for å slukke skogbrannene

Slik så det ut da Bredo Evensen kom til brannstedet i skogen ved Høk 12. juli.

Slik så det ut da Bredo Evensen kom til brannstedet i skogen ved Høk 12. juli. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

På grunn av de mange brannene som har vært de siste dagene, har det vært døgndrift for Halden brannvesen. Nå kaller skogbrannreserven inn til fellesdugnad for å bistå brannmennene.

DEL

Den ekstreme skogbrannsituasjonen i Sør-Norge har gjort at alt av nødvendig brannmannskap har måttet stille opp de siste dagene. I Halden har brannvesenet fått bistand fra både brannvesenet i Sarpsborg og Strømstad, i tillegg til Sivilforsvaret.

Nå kaller de også inn skogbrannreserven som består av grunneiere i området, og håper at så mange frivillige som mulig kan hjelpe til. Signebøen opplyser til HA at de nå har fullt mannskap fram til utpå dagen i morgen. Med den brannmengden som er nå, trenger ikke flere frivillige før etter da.

– Oppgavene er i hovedsak å holde vakt og slukke hvis det blusser opp noen steder. De får slanger og vann, sier Aage Signebøen, som har ansvaret for å koordinere de frivillige i skogbrannreserven.

Vaktholdet skjer inne på brannområdet, mens skogbrannhelikopteret har oversikt over den ytre branngrensa.

Alle mann på dekk

Akkurat nå har de sendt ut 12-14 mann i felten. Signebøen jobber nå med å finne noen som kan stille fra kl. 20 i kveld og til kl. 08 i morgen tidlig.

– Nedre aldersgrense er 18 år. Bortsett fra det er det ingen andre krav til de som stiller, sier han.

Årsaken til at brannvesenet trenger ekstra bistand, er at kapasiteten har nådd sitt ytterpunkt.

Brannsjef i Halden brannvesen, Ole Christian Torgalsbøen, forteller at selv mannskap som var på ferie, har måttet komme tilbake for å bistå. Han forteller også at de har fått tilbud fra frivillige som har sagt de vil hjelpe. Blant disse er et elgjaktlag.

– Her er det døgndrift. Vi har holdt på siden mandag, sier han.

Håpet nå er å få kraftsamlet såpass på dagtid at brannene vil være slukket innen mørket faller på.

Riktig bekledning

Brannene som det nå fokuseres på, er en ved Trollnestjern i Aremark, og en ved Ør-skogen. Det er ved førstnevnte brann at det sirkulerer et skogbrannhelikopter.

Dersom noen ønsker å stille, kan de kontakte Signebøen på telefon: 908 64 173.

– Vi anmoder å ha med godt fottøy og varme klær. Man skulle kanskje ikke tro at det var kaldt om natta, men det er det faktisk ute i felten, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags