Denne kan redde livet ditt

Denne enkle innretningen kan være med på å gjøre hjemmet ditt til en tryggere sted å være.

Denne enkle innretningen kan være med på å gjøre hjemmet ditt til en tryggere sted å være. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 344 boligbranner i Norge, hele 1 516 av disse var branner eller branntilløp på komfyren. Ved hjelp av en enkel innretning din kan du redusere risikoen betraktelig.

DEL

– Komfyren er hjemmets klart største brannkilde. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier branninspektør ved Halden Brann og feiervesen, Egil Pinås.

Torsdag har brannvesenet stand på Tista Senter og i Aremark for å informere om det viktige tiltaket.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging, skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og pass på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Pinår.

Komfyrvaktkampajen

Torsdag 15. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene. En komfyrvakt kan begrense skadene og hindre at en komfyrbrann utvikler seg til å bli alvorlig. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale el-tilsynet ha aktiviteter over hele landet. I Halden vil brannvesenet ha stand på Tista senter fra kl. 10, mens de i Aremark vil stå på Joker. Som en del av kampanjen vil det bli installert en komfyrvakt hos noen som har behov for det i alle kommunene som deltar.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing fram til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, NELFO, Branninformasjonsforum, det lokale el-tilsyn og sakkyndige selskap.

Du kan lese mer om komfyrvakt på sikkerhverdag.no.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags