Det innebærer at ekspedisjonen Kon-Tiki II nærmer seg første delmål, Påskeøya.
Der skal Wium Lie mønstre av før flåtene setter kursen tilbake til utgangspunktet.
Den første ferden går fra Peru til Rapa Nui på Påskeøya, den andre langs en sørligere rute tilbake til Peru.
To flåter
Ekspedisjonen består av to flåter, «Rahiti Tane» og «Tupac Yupanqui». Håkon Wium Lie seiler på sistnevnte og er en av et mannskap på sju.
«Tupac Yupanqui» teller bare menn, mens «Rahiti Tane» har fire kvinner om bord, hvorav en er kaptein Kari Skår Dahl.
Kapteinen på «Tupac Yupanqui» heter Øyvin Lauten og er bosatt i Stavern. Han har bakgrunn fra Tangaroa-ekspedisjonen i 2006, som fulgte Thor Heyerdahls rute over Stillehavet.
Målsettinger
De to flåtene som gjør reisen tur-retur Peru-Påskeøya har en rekke vitenskapelige oppdrag underveis; ved å måle og dokumentere data knyttet til klimatiske forandringer, marint liv, plastikk-forekomster og andre forurensninger, samt navigasjon med guara board.
På ekspedisjonens hjemmesider står det også at oppdraget deres er å registrere «menneskelige reaksjoner på solnedganger i Stillehavet».
Et av bildene i denne artikkelen visualiserer godt hva akkurat dette dreier seg om.
– El Niño kan rote det til
HA har vært i kontakt med Håkon Wium Lie underveis.
Som han fortalte oss i sommer, er målsettingen hans å komme hjem til Norge til jul.
– Etter ganske nøyaktig tre uker på havet, nådde flåtene våre halvveis til Påskeøya forleden. I tid har vi brukt lengre enn halve tiden, fordi det tok oss noen ekstra sjømil å krysse den beryktede Humbholdt-strømmen, sier han.
Nå er den passert, og ekspedisjonen må klare seg selv.
- Det går bra, vi trives godt! Vi seiler nesten rett mot målet, men trenger noen graders vinddreining mot nord for å kunne lande på Påskeøya. Alle beskrivelser av værsystemene i området indikerer at en slik dreining vil komme. Men El Niño kan rote dette til. Da får vi i hvert fall noen å skylde på, forteller Wium.
Livet om bord
– Halvveisdagen ble feiret med sjokoladekake og eplemost hjemmefra, sier ekspedisjonsfareren.
Wium Lie er haldenser, men har et småbruk, Soli gård, beliggende nord for Sarpsborg der han har stor eplehage.
– Det smakte ualminnelig godt. Det aller meste, unntatt bønner og ris i karri, smaker ualminnelig godt for tiden, og i dag fikk vi beskjed – etter opptelling – om at vi til og med har spist for mye havregryn. Så det blir nok rasjoner framover.
– Kokt havregrøt blir servert daglig til frokost. Det har fram til nå også smakt godt. Men forleden dag forsvant lokket til gryta på sjøen (..ikke spør..) og nå serveres delvis kokt havregrøt, beretter Wium Lie.
Kontrast
Utfordringene som ekspedisjonen står overfor, kan synes svært så småpraktiske sammenlignet med hva mange av dem jobber med til daglig.
Håkon er teknologidirektør i Opera Software, et børsnotert selskap som utvikler nettleseren Opera for PC-er.
Nettleseren er ifølge Wikipedia verdens femte mest populære og er kjent for å være liten og rask.
Opera sponser ferden
Opera Software er listet opp som en av Kon-Tiki IIs sponsorer, og Håkon er, ikke overraskende, ekspedisjonens kommunikasjonsansvarlige.
Han sier følgende i presentasjonen på Kon-Tiki IIs hjemmesider:
– Jeg har vært fascinert av kommunikasjonsteknologier hele livet. Flåtene vi seiler på, er primitive, men likevel effektive kommunikasjonsmidler som lenket sivilisasjoner sammen i fortida. I Opera er vi virkelig gode til å linke folk sammen i vår egen tid. Opera Mini gir folk tilgang fra steder der ikke noen annen søkemotor kan gå, og Opera Max optimaliserer internettilgangen under trange vilkår. På denne ekspedisjonen vil jeg prøve om det er mulig å delta i og bidra til digitale samfunn via en satellittkontakt.
Vått hele tida
Kon-Tiki II befinner seg oppe på verdens største «vanntank». Det er derfor ikke noen stor overraskelse at en av utfordringene som ekspedisjonen må takle, dreier seg om nettopp vann.
– Flåten ligger noe lavere i vannet etter tre uker i sjøen. Det betyr at tverrstokkene, som ligger oppå hovedstokkene, også kommer nedi vannet, og det spruter vann opp i kabinen. Vi bruker det vi har av sivmatter og slikt for å dempe spruten, men når vannet tar sats fra fire meter høye bølger, sier det "svosj" og mye kan bli vått. Vi legger essensielle deler i vanntette kofferter og tørker klær når vi får noen timer sol, forteller Wium Lie.
Det er ofte en del sol på ettermiddagen, og da benytter mannskapet anledningen både til sitte i le av hytta med en kopp pulverkaffe og tørke stillongsen.
– Happy ship, som kaptein Lauten sier.
Energitilførsel
Ekspedisjonen trenger energi, og flåtene er utstyrt med solcellepanel for å dekke behovet.
Men energitilførselen er et eksempel på at det er forskjell på teori og praksis.
– Seilet skygger for solcellepanelene, som lader litt mindre enn de burde gjøre. I dag startet jeg derfor bensinaggregatet for første gang, rapporterer haldenseren.
Aggregatet har heldigvis tålt alt vannet og oppstarten gikk bra.
– Vi fikk lada litt, men lukta av eksos var uvant. Lyden av totaktsmotor like så, sier Wium Lie videre.
Opp i masta
For noen dager siden ble Håkon heist opp i masta på flåten «Tupac Yupanqui». Da benyttet han anledningen til å ta et bilde.
– Det var gøy og samtidig akkurat passe skummelt. Mye vind og bølger gjorde at jeg måtte holde meg godt fast, men bildene jeg fikk tatt fra masta, ble fine. Men de kan likevel ikke fullgodt formidle hvilken «nesten-religiøs» opplevelse som man har på toppen av en slik mast, sier han.
Masta er 15 meter høy og har flere funksjoner; den holder seilet oppe, den løfter antennene og værstasjonen som er om bord, og den er flaggstang. Derfor var det viktig at David Short (en annen av mannskapet, journ. anm.) og Wium Lie ble heist opp for inspisere at alt står bra til.
– Akkurat nå må jeg si at Lima og Peru føles langt tilbake, kommenterer haldenseren.
Ekspedisjonens leder
Kon-Tiki II ledes av Torgeir Sæverud Higraff (42) fra Heggedal.
Higraff forteller at han bygget sin første flåte da han var sju år gammel, og at Thor Heyerdahl alltid har vært helten hans.
Det var også Higraff som sto for byggingen av en kopi av den opprinnelige Kon-Tiki-flåten til spillefilmen i 2012.
I 2006 sto Higraff bak «Tangaroa»-ekspedisjonen, sammen med blant andre Heyerdahls barnebarn, Olav Heyerdahl, og nevnte Øyvin Lauten, som også deltar i denne ekspedisjonen.