Det å sitte stille med ulv i nærheten er fascinerende og gjør noe med deg.

Nesten ville

Med blandede følelser blir jeg med inn til Langedrag-flokken, men ønsket om å oppleve ulv på nært hold tar raskt overhånd.

Ulver bør i utgangspunktet få være i naturen uten inngjerding, men flokken på fem hanner i Langedrag Naturpark så ikke ut til å ha noen mistrivsel. Faren Tro, på åtte år, samt sønnene og brødrene Aslan (4), Gard (2) og ettåringene Arn og Birk viste en rangordning med blanding av kontroll, harmoni, skepsis og nysgjerrighet.

Ifølge vertskapsansvarlig og guide Gro Saugerud er ulvene så ville som de kan være i en naturpark.

- Her skjer møtet på ulvenes premisser. De har aldri blitt klappet av menneskehender, sier hun.

Regler må følges

Før vi blir med henne inn til flokken, gir hun instrukser som skal følges.

- Vi går samlet til møteplassen. Når vi kommer dit, sitter vi rolig og observerer, hvis ulvene skulle dukke opp. Om noen kommer nærme, så skal de ikke klappes eller tas på.

Saugerud har med seg vafler og klumper med hvit geitost i lommene.

- Mat er det eneste «våpenet» som brukes for å avlede eller styre ulvene her på Langedrag. Godbitene, sammen med like prosedyrer hver eneste gang, skaper forutsigbarhet og trygghet hos ulvene, sier den erfarne guiden.

Ulvene bestemmer

Hun åpner porten og slipper oss inn. Et godt stykke inn i innhegningen står det fire benker. For 500 kroner kan du her få et tett møte med ulvene i parken. Vi er 12 personer som setter oss og venter sammen med Gro Saugerud.

- Ja, kom da, roper hun flere ganger.

Tiden går og ingenting skjer. Tanken om bortkastede penger sniker seg på. Saugerud merker vår utålmodighet, men noen trøst får vi ikke.

- Det er ulvene som bestemmer om de vil komme hit, og da er det i så fall ettåringene som vil komme først, opplyser guiden.

Mat som «våpen»

Og hun får rett. Plutselig er Arn og Birk der. De tasser nærmest lydløst gjennom buskene og nærmer seg benken hvor vi sitter. Like etter dukker det opp flere gråbrune kropper og ytterligere to ulver stirrer på oss med brune øyne.

Ettåringene er mest nysgjerrige og er på det nærmeste et par meter fra oss. Toåringen Gard står like bak, mens enda lengre bak står fireåringen Aslan med spisse ører og ser på oss.

Gro Saugerud kaster vaffel- og ostebiter en gang i blant, men unngår å gjøre det ved tegn til tigging eller logring. For ulvene har lært seg hvem som har godbitene.

- Jeg er nøye på det med læring. Vi skal ikke forsterke adferd med uønsket intensitet. Derfor gir jeg så lite mat som mulig, når ulvene går vekk og mister interessen, sier Saugerud.

Lydløs lederhann

I de daglige besøkene har ulvene også blitt vant med lyd og blink fra fotoapparater. Tre ulver stiller seg opp til et bra fotomotiv, da lederhannen Tro plutselig står et stykke unna. Jeg velger å knipse de tre andre. Da jeg snur meg er åtteåringen borte.

- Hvor ble det av sjefen?, spør jeg.

- Han kom og forsvant like lydløst, svarer de andre.

- Tro ligger der nede. Han var bare innom for å sjekke og ha kontrollen, opplyser Gro Saugerud og peker bak noen busker.

Uten ledertispe

Hun forteller at Tro er uten ledsager, ettersom ledertispa Vilja ble angrepet og skadet av sønnen Aslan.

- Vilja taklet ikke å bli flyttet til en egen sluse, slik at vi dessverre måtte avlive henne. Vi har ingen god forklaring på hvorfor Aslan skadet henne, men det skjedde i forbindelse med at han forandret seg fra ung til voksen som treåring. Samtidig som han markerte seg overfor brødrene og styrket sin posisjon tett opptil faren sin.

- Hva med en ny ledertispe i flokken?

- Vi har planer om å få en fire år gammel tispe fra en park i Nederland. Det blir spennende om hun blir akseptert hos fem hanner, svarer Gro Saugerud.

Utveksler ulver

Langedrag Naturpark er sammen med andre parker i et avlsarbeid.

- Vi har fra fem kull sendt 15 ulver til andre parker, mens vi har fått lederhannen Tro fra en park i Sverige. Et slikt samarbeid er bra for genene, opplyser Saugerud.

- Apropos Sverige. I Kolmården var det en 21 år gammel kvinne som ble bitt, da hun ble med en gruppe inn til ulvene?

- Jeg kjenner hendelsen for lite til å kommentere den, men det er tamme eller sosialiserte ulver i likhet med Ask, Varg og Irgas her på Langedrag. Det er ulver som ikke har skyhet for mennesker. De kommer tettere på oss, og derfor er det bare Tuva Thorson og Frank Andrè Soma som besøker våre sosialiserte ulver. Vi andre har nærmøte med de ville ulvene, svarer Gro Saugerud.