– Du kan godt si at vi har måtte bite i gresset, sier Magne Rannestad.

Har gitt opp gress

– Vi har sådd og sådd flere ganger etter alle arrangementer, men nå har vi gitt opp. Den intense bruken av plassen gjorde at gresset aldri fikk satt seg. Grusen legger vi fordi det er veldig praktisk og fordi mange av de faste arrangørene har ønsket seg det, sier Rannestad.

Jord er fjernet, det er lagt pukk og drenering, og rørgater for kommende arrangementer, slik som allsang, russetreff og opera. På toppen er det kjørt på grus og tromlet.

– Det estetiske da Rannestad. Er det ikke penere med gress?

– Jo, vi kunne hatt en fin plen, men da måtte plassen vært avstengt i to år. Det har vært vårt dilemma. Arrangementer eller fin plen. Vi valgte å prioritere arrangementer.

Grus opprinnelig

– Håpet er at dekket skal holde seg fast og ikke minst tørt, som vil føre til mindre slitasje og en plass for mer praktisk bruk enn i dag.

Rannestad kan sin festningshistorie. Han forteller at plassen egentlig tilbakeføres til slik den opprinnelig var.

– Det er bare de siste 60 åra at det har vært gress på plassen. Før det var det grus, slik det blir nå. Derfor har det heller ikke vært noe problem for riksantikvaren å godkjenne en slik omlegging.

Materialplass

Place'd Armes var egentlig laget for å ha en oppmarsjeringsplass for soldatene som skulle ut i et motangrep mot fienden.

Men plassen ble i stedet brukt til et materiallager. Her ble sand og kalk og trevirke og stein lagret før det ble brukt til bygging av festningen. Her lå også den opprinnelige materialgården, som brant ned i 1954.

– I tillegg ble plassen brukt til drill og eksersis og straff.