Sommerhandelen «redder» Aremark

VIKTIG: Sommerhandelen er viktig for mange feriekommuner i Østfold, blant dem Aremark, viser nye tall fra Virke.

VIKTIG: Sommerhandelen er viktig for mange feriekommuner i Østfold, blant dem Aremark, viser nye tall fra Virke. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sommerhandelen i Østfold trues av grensehandel, men reddes av turister og hyttefolk. Blant annet i Aremark og Hvaler.

DEL

Det viser tall Hovedorganisasjonen Virke nå har lagt fram.

Sommeren er viktig for norsk handel, men det er store forskjeller mellom fylkene, går det fram av en pressemelding.

I Østfold fikk butikkene 17,5 prosent av omsetningen sin i juli og august i 2016, viser tall fra Hovedorganisasjonen Virke.

Det er omtrent som landsgjennomsnittet for norske fylker.

Store forskjeller

– Likevel er det store lokale forskjeller innad i fylket, forteller Bror William Stende, direktør for Faghandel i Virke.

23,) PROSENT: - Sommerhandelen er svørt viktig for typiske hytte- og feriekommuner, sier direktør for faghandel i Virke, Bror William Stende. I Aremark utgjorde den 23,9 prosent av årsomsetningen.

23,) PROSENT: - Sommerhandelen er svørt viktig for typiske hytte- og feriekommuner, sier direktør for faghandel i Virke, Bror William Stende. I Aremark utgjorde den 23,9 prosent av årsomsetningen. Foto:

– I typiske hytte- og turistkommuner er sommeren enormt viktig for årsomsetningen, fordi det kommer tilreisende som vil handle inn både mat og andre varer, sier han.

Hvaler er det fremste eksempelet. Her kom 30,8 prosent av omsetningen kom i juli og august i fjor. De hadde også en sterk økning fra året før på 7,2 prosent.

Også i Aremark er sommersesongen viktig. I 2016 kom 23,9 prosent av årsomsetningen i juli og august.

Grensehandelen truer

Østfoldbutikkene er likevel særlig utsatt for konkurranse fra Sverige.

Spesielt taper dagligvarebutikkene mye penger til grensehandelen, også om sommeren, forteller direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.

– Vi anslår at nordmenn kommer til å bruke to milliarder kroner på dagsturer til utlandet i juli og august, noe som åpenbart går utover norske arbeidsplasser i grensekommunene, sier hun.

Når det gjelder mat og drikke, har Østfold klart lavest omsetning pr innbygger, året sett under ett. I 2016 omsatte dagligvarebutikkene her for hele 19 % mindre enn landsgjennomsnittet.

– Dette understreker at Østfold taper både arbeidsplasser og omsetning på den høye grensehandelen, avslutter Størksen.

TAPER: - Østfold taper både omsetning og arbeidsplasser på grensehandelen, sier direktør Ingvill Sørensen i Virke Dagligvare.

TAPER: - Østfold taper både omsetning og arbeidsplasser på grensehandelen, sier direktør Ingvill Sørensen i Virke Dagligvare.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags