Her er det 13 bilinnbrudd hver dag i juli

VERSTING: Göteborg er blant byene i Skandinavia hvor turister opplever flest bilinnbrudd. Det hjelper ikke å parkere i p-hus med kameraovervåkning.

VERSTING: Göteborg er blant byene i Skandinavia hvor turister opplever flest bilinnbrudd. Det hjelper ikke å parkere i p-hus med kameraovervåkning. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange nordmenn robbet i Göteborg i år igjen.

DEL

Til tross for en rekke medieoppslag før årets ferie med advarsler, viser ferske tall fra Tryg Forsikring at mange nordmenn har opplevd å få bilen sin robbet i Gøteborg i sommer.

– Dette gjentar seg dessverre årlig, og vi ser samme tendens for juni og juli i år igjen. Hundrevis av nordmenn har funnet bilen tømt for verdisaker etter at de har parkert i Göteborg, sier Roy Vetaas, skadekonsulent og reiseekspert i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

De fleste bilinnbruddene skjer i området rundt Nordens største fornøyelsespark, Liseberg.

– Mange nordmenn blir rett og slett robbet mens de har det moro i fornøyelsesparken, sier Vetaas.

TYVER PÅ FERDE: – Prøv å gjøre bilen din mindre attraktiv for innbrudd enn de andre bilene på parkeingsplassen, råder Tryg Forsikring.

TYVER PÅ FERDE: – Prøv å gjøre bilen din mindre attraktiv for innbrudd enn de andre bilene på parkeingsplassen, råder Tryg Forsikring. Foto:

Går etter utenlandske biler

Göteborg har i årevis toppet statistikken over byer i Skandinavia med flest bilinnbrudd. Sommeren er desidert verst; i fjor var det 13 bilinnbrudd daglig i juli, viser tall fra svensk politi.

Liseberg har over tre millioner besøkende fra mai til oktober. En stor andel er bilturister som stopper på vei til eller fra andre feriereisemål.

– Tyvene går trolig mest etter utenlandske biler, deriblant norske. De vet at bilturister gjerne kan ha lett omsettelige verdisaker liggende i bilen, som dyre nettbrett, laptoper og merkeklær. En fullastet utenlandskregistrert bil på en parkeringsplass er å be om trøbbel, påpeker Vetaas.

Men uansett hvor tom bilen framstår, stopper ikke det de kriminelle.

– De knuser bilvinduet og gjennomsøker bilen likevel. Vårt beste råd er derfor å tømme bilen helt før du forlater den, sier han.

Tapte ferieminner

I fjor var det totalt nesten 3.000 bilinnbrudd i Göteborg til tross for at det har vært en nedgang i antall slike tyverier i Sveriges nest største by de siste årene.

De fleste bilinnbruddene finner sted på utendørs parkeringsplasser, men også i parkeringshus som er videoovervåket.

– Det er selvsagt tragisk for dem det gjelder. Noen har fått ferien delvis spolert av bilinnbrudd, verre er det med dem som har fått ferien havarert på en parkeringsplass i Göteborg før den så og si har startet.

Vetaas forteller at reiseforsikringen kan i noen tilfeller dekke erstatning for deler av reisegodset, forutsatt at verdigjenstandene ikke lå synlig fremme i bilen. Men ikke alt lar seg erstatte.

– Mange av dem som kontakter oss, er fortvilet over feriebilder som er tapt da kamera eller minnebrikker lå i bilen. Andre er engstelige for at ID-en deres skal misbrukes, men dette kan du forsikre deg mot hos en del forsikringsselskaper. Mitt enkle råd er å ha en online back-up i skyen, så går ihvertfall ikke alle feriebildene tapt hvis tyvene velger din bil, sier han.

Gode råd

Reiseeksperten har følgende råd til de som er på eller skal på bilferie:

  • Tøm bilen for alle fristelser når du parkerer.
  • Ta all bagasjen med inn der du overnatter.
  • La uansett ikke verdisaker ligge synlige i bilen.
  • Bruk lukkede bagasjerom hvis mulig.
  • Velg døgnbemannede parkeringshus med videoovervåking der du kan.
  • Prøv å gjøre din bil mindre attraktiv å bryte seg inn i enn andre biler i nærheten.
  • Tyver er gjerne spontane og velger biler med størst potensiale.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags