Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er helt skjelven

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg er helt skjelven jeg, sa Roger Studsrud da han mottok Bygg og Bevarprisen 2017 på vegne av firmaet som har pusset opp Fredrikshalds Teater innvendig.

Den innvendige oppussingen står Ørje-firmaet Malermester Studsrud for. Oppdraget fikk firmaet av Østfoldmuseene ved Haldens historiske Samlinger. Det var også de som foreslo Ørje-firmaet som kandidat til den gjeve prisen.

Fra Riksantikvaren

Juryleder Sjur Mehlum fra Riksantikvaren overrakte prisen og leste juryens begrunnelse foran de oppmøtte på årets Bygg og Bevartreff på Soria Moria på Torsov i Oslo, skrives det i en pressemelding.

«Juryen mener at Malermester Studsrud gjennom sitt arbeid har vært en viktig bidragsyter for å bringe gamle håndverkstradisjoner videre. Bedriften kompromisser ikke på faglig kvalitet eller materialkvalitet i en næring med stor konkurranse. “

 

Er stolt

Roger Studsrud mottok prisen på vegne av firmaet sammen med en av lærlingene i firmaet. 

– Jeg er veldig stolt, dette er stas både for oss og på vegne av malerfaget. Det er utrolig flott å få anerkjennelse fra et miljø som besitter så mye kompetanse, sier Studsrud. 

Han er klar på hvorfor firmaet velger å satse i restaureringsmarkedet. 

– Det er for å føle mer stolthet over faget og for å holde ved like de gamle tradisjonene. Mer kreative og morsommere jobber. 

I takketalen presiserte Studsrud at hele firmaet har vært med på prosjektet med Fredrikshalds Teater. 

– Det er viktig at flest mulig får lære seg mest mulig, særlig strekking av jutevev med maskinpapir er det viktig at hele firmaet kan gjøre slik at vi får spredt kunnskaper, forteller han. 

 

Femte generasjon malemestere

Historien om Malermester Studsrud fra Ørje i Østfold starter allerede i 1875. Dagens eiere er femte generasjon, opplyses det i meldingen

Bedriften ble nominert på bakgrunn av de innvendige arbeidene på Fredrikshald teater.

Fredrikshald teater fra 1838 er Norges eneste bevarte barokke teater med original scene og originale kulisser.

Studsrud har utført restaureringsarbeider i ballsalen, teatersalen, prosceniumsåpningen, balkongen, søndre sidegang, skuespillerfoajeen og begge skuespillergarderobene. 

Noen av de mest omfattende arbeidene ble gjort i ballsalen og teatersalen. I ballsalen kom man, etter bygningsarkeologiske undersøkelser samt søk i arkivene, fram til å sette rommet tilbake slik det så ut i 1921. 

– Veggene ble skrapt rene for maling slik at nye flater kunne bygges opp, og det ble produsert kopi av det eldste tapetet vi fant i speilene på veggene (i alt tre lag). Dørene i ballsalen ble skrapt ned og skader ble reparert ved å sponse inn tre fra gamle furuvinduer. I teatersalen ble oppsprukne og slitte takmalerier restaurert. Løse malingsflak ble forsiktig skrapet av og sparkle opp. Deretter ble det blandet farger etter kunstens regler for å bevare mest mulig av originalmalingen. Dekor rundt balkongen ble også frisket opp, samt diverse detaljer i salen. I prosceniumsåpningen ble skader reparert med kalkpuss, sparklet og malt opp i tilsvarende farger. I de øvrige rommene ble skader utbedret og overflater behandlet.

Les også

– Det har blitt et helt unikt prosjekt

 

Kommentarer til denne saken