Haldenserne strømmet til for å se Torgslaget

GJENSKAPTE SLAG: Svenske og norske soltater gjenskapte Torgslaget fra 1716.

GJENSKAPTE SLAG: Svenske og norske soltater gjenskapte Torgslaget fra 1716. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Gjenskapningen av slaget i 1716 var populært blant publikum, som strømmet ned til Torget for å få med seg den historiske begivenheten.

DEL

Etter flere små og historiske teaterforestillinger på scenen, var det ikke tvil om at lørdagens høydepunkt var gjenskapningen av Torgslaget. Svenske og norske soldater stilte seg opp på Torget, for å prøve å gi et så godt som mulig bilde av hva som hendte da Karl XII prøvde å innta Fredrikshald i 1716.

Inntok Fredrikshald

Publikum fikk oppleve scenen der svenskene inntok Borgerskansen i byen. Med de aller fleste soldatene plassert på Fredriksten festning, var det store svenske styrker som møtte et mindretall av norske soldater i Fredrikshald.

Med løskrutt og røk ble det en realistisk framstilling av det som skjedde den natta for over 300 år siden. Svenskene presset nordmennene tilbake og inntok byen.

Men som historien som kjent viser – svenskene klarte å ta byen for en liten periode, men ikke festningen.

Kledd for anledningen

Blant dem som overvar seansen var familien Grandal, som hadde kledd seg for anledningen i flotte drakter fra 1700-tallet.

– Dette er håndsydde originale drakter fra 300 år tilbake i tid. Vi har fått dem sydd av en god venn, og i dag er jo en perfekt dag å bruke klærne på, sier Anne-Kari Grandal, som sammen med barna Cornelia, Ariel, Castor og Aurora, samt Niclas Vilhelm hadde tatt turen til FredrikshaldFest.

1700-TALLET: Cornelia Grandal (12), Ariel Grandal (6), Anne-Kari Grandal, Castor Grandal (7), Niclas Vilhelm og Aurora Grandal (9) stilte opp på FredrikshaldFest i passende anntrekk.

1700-TALLET: Cornelia Grandal (12), Ariel Grandal (6), Anne-Kari Grandal, Castor Grandal (7), Niclas Vilhelm og Aurora Grandal (9) stilte opp på FredrikshaldFest i passende anntrekk. Foto:

Anne-Kari er født og oppvokst i Halden, men bor i Oslo, og synes det er flott å komme til hjembyen på en slik dag.

– Det er jo et så fantastisk opplegg alt dette, og kjempegøy å være med på, mener hun.

– Sivilt i morgen

De har også tenkt til å få med seg Slaget om Gyldenløve fort på festningen søndag.

– Ja, vi må nesten opp på festningen da. Men da tror jeg vi kommer i sivilt antrekk, for det er en ganske stor jobb å få på seg alt dette, forteller Anne-Kari og ler.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags