Fra tegning til bygging

Dette er modellen som viser hvordan daghjemmet som Karoline Hov Larsen har vært med og tegnet i Ugandas hovedstad Kampala.

Dette er modellen som viser hvordan daghjemmet som Karoline Hov Larsen har vært med og tegnet i Ugandas hovedstad Kampala. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Strømmestiftelsen vil bygge dagsenteret som arkitekt Karoline Hov Larsen fra Ystehede tegnet som student.

DEL

– I våres skrev jeg masteroppgave i Uganda. Der tegnet vi et daghjem og samfunnssenter for barn og familier i slummen i hovedstaden Kampala, forteller den nybakte arkitekten.

Sammen med samarbeidspartner Sharmini Jeyatharan fra universitetet i danske Aalborg reiste Karoline til Uganda.

Fikk beste karakter

– Vi ville oppleve den sosiale konteksten og kontrastene enklere å kunne sette oss inn i situasjonen til innbyggerne, forklarer Hov Larsen.

– Deretter begynte vi å planlegge senteret. Prosjektet fokuserte på sosial og miljømessig bærekraft på flere plan, og vi fikk toppkarakter og fantastiske tilbakemeldinger fra universitetet, fortsetter hun.

Skal søke

Det var ikke bare utdanningsinstitusjonen som var fornøyd med arbeidet til Halden-kvinnen.

Strømmestiftelsen som Hov Larsen og samarbeidspartneren samarbeidet med, har bestemt seg for å bygge senteret.

– Strømmestiftelsen Norge jobber med å bedre livssituasjonen for vanskeligstilte mennesker i fattige land. For å realisere senteret jeg var med på å prosjektere, skal de snart i gang med en søknadsprosess i Uganda, forteller haldenseren.

60 barn på 20 kvm

Det er Strømmestiftelsen og Miles 2 Smiles Foundation i Uganda som skal bygge.

– Da vi besøkte det eksisterende senteret i Kampala, ble vi møtt av over to hundre barn som kom løpende mot oss i porten og ropte «Mzungo!» (hviting). Miles 2 Smiles holdt til i et leid bolighus hvor alle de fire rommene i huset ble brukt til undervisning. I et rom på 20 kvadratmeter kunne det være opptil 60 barn på en gang, forteller Hov Larsen.

Trenger mer plass

Barn i Uganda blir ofte etterlatt alene hjemme hele dagen mens mødrene arbeider på markedet.

Plassmangel gjør at Miles 2 Smiles må de si nei til å ta imot flere barn.

– Det er her masterprosjektet vårt kommer inn. Strømmestiftelsen bidrar også med undervisning i mikrofinans for mødrene. Det handler om hjelp til selvhjelp som viser seg å ha langvarig positiv effekt, sier Hov Larsen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags