Fikk likevel støtte til Karl XII-markering

KAMP: Fredrikshald Borgervæpning, Iddske kompani får likevel 100.000 kroner fra Halden kommune til Karl XII-markeringen.

KAMP: Fredrikshald Borgervæpning, Iddske kompani får likevel 100.000 kroner fra Halden kommune til Karl XII-markeringen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Formannskapet i Halden bevilget torsdag 100.000 kroner til Fredrikshalds Borgervæpnings Karl XII-markering. Ikke uten en viss støy.

DEL

Bevilgningen skjedde i et ekstraordinært møte, uten at det forelå noen utredning eller innstilling fra rådmannens side.

Enighet, men debatt

Ordfører Thor Edquist hadde tydeligvis ikke ventet seg noen stor debatt om saken, ettersom de fleste uttalte seg positivt til å bevilge pengene.

– Det handler om Karl XII og vår forhold til svenskene. Hvis det hadde blitt skrevet i ettertid at det ikke ble bevilget noe fra kommunen til markeringen, vill det vært veldig uheldig. Men primært hadde jeg ønsket at hovedutvalg for samfunnsutvikling og kultur hadde bevilget pengene. Så kunne de heller bedt om penger til andre formål, sa Elisabeth Giske (Ap).

– Jeg synes vi skal fatte oss i korthet, dette handler om å svare ja eller nei, sa Edquist.

Ny praksis

Men det var ikke alle enige i.

– Ordføreren har innført en ny praksis, der saker behandles uten foregående saksbehandling, sa Fridtjof Dahlen (SV).

– Det viser også at når viljen er stor nok, er det lett å få penger ut av budsjettet, la han til.

Dahlen var imidlertid villig til å bevilge 100.000 kroner til markeringen, men ville også ha med et punkt om at hovedutvalg for undervisning og oppvekst skulle få disponere 100.000 fra formannskapets konto til gjennomføring av ekskursjoner for elever i barneskolen.

Dette ble senere endret til 100.000 kroner til skolenes oppfølging av Karl XII-markeringen.

Enige til slutt

Dette forslaget mente Ole Richard Holm-Olsen (H) formannskapet ikke kunne stemme over, og det samme mente Dagfinn Stærk (KrF).

– En slik bevilgning er ikke utredet, sa Stærk.

Arve Sigmundstad (Ap) understreket at hans parti allerede i hovedutvalget støttet forslaget om bevilgning.

– Men da ble vi nedstemt. At vi nå ønsker å bruke litt tid på saken, skyldes at det kommer forslag over bordet, uten at de er forelagt oss på forhånd, sa han.

– Bedre enn ikke noe

Etter at forslaget fra Ap/SV hadde falt mot fem stemmer, sluttet så formannskapet enstemmig opp å bevilge 100.000 kroner til Fredrikshalds Borgervæpning og deres planer om bl.a. et 1700-tallsmarked på Torget og gjenskaping av kampene i byen.

I sin innstilling til hovedutvalget hadde rådmannen innstilt på 140.000 kroner.

– Man kan alltids ønske seg mer, men dette er i hvert fall bedre enn ingenting, sa Trond Østby fra Borgervæpningen etter avsluttet møte.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.