Freia får kritikk for fjerning av sjokoladen Lohengrin

TOMT: Da Nettavisen var innom en Coop-butikk onsdag var plassen der Lohengrin-sjokoladen til Freia vanligvis ligger, tom. Sjokoladen som har vært på markedet siden 1911, tas ut av produksjon på grunn av dårlig salg over flere år.

TOMT: Da Nettavisen var innom en Coop-butikk onsdag var plassen der Lohengrin-sjokoladen til Freia vanligvis ligger, tom. Sjokoladen som har vært på markedet siden 1911, tas ut av produksjon på grunn av dårlig salg over flere år. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nylig kom Freia med beskjeden om at produksjonen av Lohengrin-sjokoladen skal legges ned. Dette har ført til stort engasjement.

DEL

(Nettavisen) Da Nettavisen var innom en Coop-butikk onsdag var plassen der Lohengrin-sjokoladen til Freia vanligvis ligger, tom. Sjokoladen som har vært på markedet siden 1911, tas ut av produksjon på grunn av dårlig salg over flere år.

Dette har skapt reaksjoner, og mange sjokoladeelskere går nå sammen om å får Freia til å revurdere beslutningen.

- Det er noen ting som peker seg ut. Først og fremst det helt ordinære, at det er en smak man vil savne. Det mer spesielle er historien som forsvinner med Lohengrin. At en arkitekt blir ansatt for å designe en sjokolade til en visning på Nationaltheatret er spesielt. Sjokoladen har i lang tid hatt en posisjon som et kulturminne i Norge, forteller grunnleggeren av Facebook-gruppen «Lohengrins venner», Ståle Botn, på spørsmål om hvorfor reaksjonen er så sterk.

Facebook-gruppen er nå oppe i over 5.600 medlemmer.

Han sier videre at det har blitt lagt frem i gruppen at det er ikke så enkelt som at produksjonen må legges ned når sjokoladen selger dårlig, fordi den har hatt en så stor posisjon kulturmessig.

- Man burde strekke seg lenger for denne sjokoladen, for det er ikke bare en sjokolade. Det er litt det samme som hvis de skulle avviklet Kvikk Lunsj, folk hadde reagert da også, fortsetter Botn.

ENGASJERT: Grunnleggeren av Facebook-gruppen «Lohengrins venner», Ståle Botn.

ENGASJERT: Grunnleggeren av Facebook-gruppen «Lohengrins venner», Ståle Botn. Foto:

Endrer ikke beslutningen

- Det er imponerende med et så stort engasjement i den gruppen. Vi har likevel ikke noe tro på at salget økes hvis sjokoladen kommer tilbake i hyllene. Det er en trend vi har sett i mange år, salgene har sunket år for år, sier Celin Huseby, som er nordisk kommunikasjonsdirektør i Mondelez International, eieren av Freia.

Huseby mener at salgstallene til sjokoladen ikke reflekterer engasjementet vi nå ser.

- Vi har egentlig bestemt at vi ikke skal gå tilbake uansett. Spørsmålet vi må stille er jo hvor mange ganger de som er så engasjerte nå faktisk har kjøpt sjokoladen den siste tiden. Det tror jeg ikke er så veldig mange.

Gule vester og brennende biler

Ståle Botn i «Lohengrins venner» forteller at de nå går for å påvirke dagligvarekjedene til å få Freia til å endre mening.

- Vi er en pressgruppe. Vi skal gå til de store kjedene og spørre om sjokoladen ikke selger. De fleste vi har snakket med til nå, svarer at den selger greit og at de ikke har vurdert å ta den ned fra hyllene selv, sier Botn, før han legger til:

- Det blir ikke akkurat gule vester og brennende biler, men vi må forsøke, sier han spøkefullt.

Coop: - Solgte dobbelt så mye i februar

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop sier det er forståelig at Freia har valgt å ta sjokoladen ut av produksjon, men at det selvsagt er synd at de som har Lohengrin som favoritt ikke kan nyte den lenger.

- Det som er litt morsomt er at vi i Februar har solgt dobbelt så mye som tidligere måneder. Det kan enten bety at kundene har fått med seg nyhetene og hamstrer, eller så betyr det at enkelte av våre butikker har satt ned prisene. Det er sånn når noen varer går ut, så skal nye varer inn.

På Finn.no har noen brukere begynt å legge ut sjokoladen for salg til rundt dobbel pris av butikkpris.

DOBBELT SÅ MYE: Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop forteller at kjeden i februar har solgt dobbelt så mye Lohengrin som normalt.

DOBBELT SÅ MYE: Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop forteller at kjeden i februar har solgt dobbelt så mye Lohengrin som normalt. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags