Hvis du gir godteri til de små, går de glade og fornøyde videre. Men hvis du ikke gir, kan all slags rampestreker komme din vei.

– Et egg eller en liten stein kan virke uskyldig, men kan også knuse et vindu. En festspray kan grise til bilen eller ødelegge lakken. Noen kan også la seg rive med og finne på drøyere knep som hevn, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring.

Han har ikke lyst til å være festbrems på årets skumleste dag, men ber foreldre ta en prat med barna sine før de går ut i nabolaget.

– Hvis noe blir ødelagt, kan den som sto bak måtte betale for skaden. Det er ikke en hyggelig avslutning på feiringen at man må erstatte en knust rute, et punktert bildekk eller en tilsølt utgangsdør.

– Ta en prat med barna om hvilke knep som er greie og hvilke som ikke er det. Det kan også være lurt å snakke med de små om høflighet når man ringer på. Det er ikke alle som er vant med å få folk på døren sent på kvelden. Lær også barna å respektere dem som ikke åpner døren, selv om de ser at det er folk i huset, sier Brekken.

Å utstyre barna med refleks er det lureste du kan gjøre før du sender barna på godterijakt. Sjansen for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent med refleks. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk.

– Refleks er vårt viktigste tips på Halloween. Mange små er ute i gatene, mange er kledd i mørke klær og kveldsmørket kommer betydelig tidligere enn for bare få uker siden. Så utstyr for all del barna med nok reflekser. Det er bare fantasien som setter grenser. Reflekser kan til og med sys inn i kostymet til barna eller du kan kjøpe en refleksspray, uttaler Einar Brekken.

Halloween er et relativt nytt fenomen her til lands. Det var først tidlig på 2000-tallet at man begynte å feire dette. 

Mange legger mye i å pynte til denne dagen. Lys er en viktig del av stemningen, men husk på at levende lys kan være svært brannfarlig sammen med flagrende kostymer eller dekorasjoner. Sikre LED-lys kan gi like fin stemning og er helt trygt.

– Kombinasjonen levende lys, barn og kostymer kan være direkte farlig. Vi ser at mange av Halloween-antrekkene er kombinasjoner av akryl, polyester og polyamid. Akryl er det mest brennbare av de syntetiske fibrene. Det kan være vanskelig å få satt fyr på, men når det først brenner, brenner det kraftig. Fibrene smelter og drypper og kan derfor gi store brannskader, sier brannekspert Odd-Magne Skjerping i Frende.

– Husk også at ansiktsmasker ofte er av gummi som er lett antennelig og brenner kraftig. Vårt råd er ferfor å unngå tradisjonelle fakkellys der de unge halloween-kledde samler seg. Vi anbefaler at barna heller utstyres med lykter, sier Skjerping. (ANB)