Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har endret meg for livet

Artikkelen er over 4 år gammel

Konsertkveld og loppemarked. I tre dager skal Monica Torp Borg og Camilla Johansen samle inn penger til flyktningene i Hellas.

– Både Camilla og jeg har vært nede i flyktningleirene flere ganger siden den første turen i fjor høst. Da jeg kom hjem fra den første uka, var jeg endret for livet.

– Jeg har ikke klart å slippe alle skjebnene som stadig ble flere i flyktningleirene. Jeg må bare fortsette å hjelpe til så godt jeg kan, sier Monica Torp Borg.

Stiller opp gratis

Derfor blir det konsert på Feelgood på fredag og loppemarked på nedlagte Iddevang skole lørdag og søndag førstkommende helg.

– Alle artister og teknikere stiller opp gratis, og givergleden til loppemarkedet er stor. Det samme var kjøpeviljen på vårt forrige marked. Vi håper på det samme nå, sier Borg.

Pengene fra de tre dagene er øremerket.

– Sammen med organisasjonen Northern Lights Aid skal vi bidra til prosjekter som inkluderer skole- og lekeplasser for barna, kjøkkenhager og kjøkken i flyktningleirene. De har også «mor og barn»-telt for å ivareta de mest sårbare, og de satser stort på læring. Målet er å tilby nettbasert undervisning for store barn, ungdom og voksne som ønsker å studere, forklarer Borg.

 

– Grusomt

Situasjonen for dem som sitter fast i Hellas, er usikker.

– De er uten framtidshåp, og jeg syns det er veldig hardt og tøft å være der nede, prate med flyktningene, høre historiene deres og se hvordan de lever i flyktningleirene. Å se desperasjonen i øynene deres etter at de har flyktet og vært gjennom en livsfarlig reise.

– Mange kom ikke fram engang. Jeg var i Hellas i januar, og det var helt grusomt. 200 personer druknet på vei over Middelhavet, og mange av dem var barn. Bildene som vi ser i media, viser ofte menn som sitter langs kanten på båtene. Det vi ikke ser, er alle kvinnene og barna som sitter i midten, forteller Borg.

– Takknemlige

Men om det ikke er ille nok å være der nede, er det enda tøffere å dra derfra, mener Halden-kvinnen.

– Å vite at jeg kan dra hjem til familien min, huset mitt og senga mi mens de sover ute på bakken eller i telt, og har mistet eller måtte flykte fra familiemedlemmer og alt de eide og hadde. Det har aldri vært så få presanger under juletreet vårt som det var i fjor. Vi i Norge fråtser mens menneskene der nede ikke har noe ting, forteller Borg.

Denne uka kommer til å bli hektisk for Borg og Johansen.

– Vi er nok på Iddevang hver kveld etter jobb og fram til vi stuper i seng. Hvis folk vil levere lopper, er det fint om de tar kontakt først. Og er det noen som har et nettbrett eller en laptop til overs til bruk i undervisningen i leirene, så blir vi glade for det, sier Borg.

Kommentarer til denne saken