– Det finnes ekstreme syn både blant muslimer og mennesker generelt

TROR PÅ ÅPENHET: Shan Salman Ibrahim Butt. Han er født og oppvokst i Halden. Arkiv

TROR PÅ ÅPENHET: Shan Salman Ibrahim Butt. Han er født og oppvokst i Halden. Arkiv

Artikkelen er over 4 år gammel

Men Halden Moské står de for åpenhet og likeverd. –Tvangsekteskap er en like alvorlig forbrytelse som kjønnslemlestelse, sier Shan Salman Ibrahim Butt

DEL

Halden islamsk forening tar i bruk sin nye moské den 15. februar.

Den nyheten har skapt en heftig debatt på HA sine facebooksider. Både om hva islam står for til kvinnesyn og barnebruder.

– Tror på åpenhet

Shan Salman Ibrahim Butt er født og oppvokst i Halden.

Han har i helga tatt debatten og svart debattanter. Butt har følelsen av at flyktningsituasjonen, situasjonen i Syria og andre steder i verden er med på å spisse debattene til i ulike fora.

– Det finnes ekstreme syn både blant muslimer og mennesker generelt, sier han til HA.

Shan Salman Ibrahim Butt tror på åpenhet med møter og invitasjoner. Da er det ifølge ham mindre sjanser for at man skaper avstand. Og åpenhet satses det på i Halden islamske forening.

PUSSER OPP: Dette huset blir Halden Moské og tilhører Halden Islamsk Forening.

PUSSER OPP: Dette huset blir Halden Moské og tilhører Halden Islamsk Forening. Foto:

– Alle er velkomne

– Det har det blitt gjort i en årrekke i Halden. Jo større åpenhet desto mer samhold. Alle er like velkomne i moskeen, uavhengig av kjønn, legning eller religion. Halden Moské har hatt både kvinner og menn, jenter og gutter, i alle aldre, samlet sammen i moskeens felleslokaler ved utallige store og små anledninger, sier han og er klar på at det blir åpen dag i den nye moskeen i Halden.

– Å ha en fast åpen dag et par ganger i året hadde vært en bra greie.

– Det er ikke noe i veien for at en grupper med kvinner og menn kan komme og observere både før, under og etter en bønn, dersom man ønsker det, også som en blandet gruppe. Da gitt at vi har plass og kapasitet.

Om fredagsbønnen

– Kan kvinner og menn delta på fredagsbønnen sammen?

– Å be i moskeen er et krav og en forpliktelse for menn. Menn må. Kvinnene er ikke forpliktet til å be i moskeen. Det er frivillig for dem. Det at menn og kvinner eksempelvis ikke deltar samtidig i de mindre moskeene, eller at kvinnene deltar i mindre grad under samlingsbønn, skyldes oftest praktiske årsaker som kapasitet, manglende tilrettelegging og lignende.

– Vil kvinner og menn delta sammen under fredagsbønnen i den nye store moskeen i Halden?

– Jeg både håper og tror vi får tilrettelagt for at både kvinner og menn kan delta og være i moskeen ved de daglige samlingsbønnene, fredagsbønnene og ved de større høytidene. Det er ønske fra menigheten og styret at begge skal kunne delta, derfor bygges det også våtrom og samlingslokaler for begge, svarer Butt.

– Alle er like for Gud

Foreningen kjøpte huset for 2,7 millioner kroner, skal bruke minst 500.000 kroner på oppussing og har ingen gjeld.

– I de aller største moskeene, både i Norge og utlandet, og eksempelvis i den store moskeen i Mekka (Kabaen) og Profetens Moske i Medina bruker alle de samme inngangene. Alle går blandet eller samlet inn. Min mor og søster har brukt samme inngang som meg samtidig, og sammen oppholdt oss i moskeene.

– Vi som familie, min kone og barna (jente og gutt) og jeg har alle pleid å gå inn ved å bruke samme inngangen i flere av moskeene i Oslo og oppholdt oss sammen i moskeen ved mange felles arrangementer. Alle er like overfor Gud.

Om tvangsgifte

– Hvilket syn har dere på tvangsgifte og barnebruder?

– På generelt grunnlag kan jeg si at i islam er dette ansett som en alvorlig forbrytelse og alt annet som også måtte stride mot norsk lov er derav også heller ikke tillatt. Det er for øvrig ingen ting i vårt norske lovverk som pålegger muslimene å gjøre noe som bryter med religionen sin uansett, sier Shan Salman Ibrahim Butt.

Tvangsekteskap er en like alvorlig forbrytelse som kjønnslemlestelse.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags