– Det har blitt snakket mye om flyktningkrisa i familien. Når det ble snakk om hva familien kunne bidra med, kom det fra Knut Oskar Lehrmann Golden (8) at det burde holdes et loppemarked hvor alle inntekter kunne gå til flyktningene, forteller Kamilla Lehrmann som er tante til Knut Oskar.

Les også: - Jeg er dypt rystet over det jeg har sett

Les også: Her får flyktningene hjelp

Vil hjelpe flyktningene

Knut Oskar tok til seg det han lærte om flyktningene fra foreldrene og TV.

– Jeg hørte veldig mye om at det var mange som trengte hjelp. Det var da jeg fikk ideen om at vi kunne gi det vi får inn fra loppemarkedet til flyktningene, sier den gode åtteåringen.

– Vi hadde snakket om å ha loppemarked her i lang tid. Det ble veldig naturlig at flyktningene får inntekten, og det var en fin idé fra Knut Oskar, forteller Kirsten Lehrmann om sønnens idé.

Les også: - Den yngste var 10 måneder gammel

Over all forventning

Kirsten Lehrmann er mor til Knut Oskar og Håkon Lehrmann Golden, hun gift med Jens Golden og er søster til Katrine og Kamilla Lehrmann.

Det var Kamilla, hennes svigermor Inger Marit Almankås og mor Lise Jørgensen sto på kjøkkenet og solgte duftende vafler, kaker og kaffe på loppemarkedet.

– Da var det helt slutt, sa Inger Marit etter at vaffelrøra på nesten 50 liter var slutt bare halvveis i loppemarkedet.

– Vi har stått opptatt her på kjøkkenet siden vi åpnet, uten et øyeblikks pause. Jeg hadde ikke drømt om at det skulle komme så mange som det har gjort i dag, dette er over all forventning. Vi må helt klart gjøre dette igjen, sier Kamilla fornøyd mens hun selger ett stykke sjokoladekake.

Morsom måte å hjelpe på

Søstrene Kirsten og Katrine står sammen ved bordet de selger lodd fra, sammen med Knut Oskar og Håkon, og Katrines datter Louise Lehrmann-Darko som flyr litt fram og tilbake.

– Dette er en veldig morsom måte å hjelp til på syns jeg. Hele familien vår har vært med på å organisere, sette fram og ordne alt. Jobben blir veldig mye lettere av at hele familien hjelper, og spesielt når det går til en så god sak som Flyktninghjelpen, forteller Kirsten.

Kirsten, barna og mannen Jens Golden har nå bodd på Berby gården i over ti år. I løpet av det siste året har også broren til Jens, Mads Golden og familien dukket opp på gården.

– Det er veldig hyggelig med en familie til her på gården. Spesielt med fler barn, sier Kirsten.

Fikk inn 26 000 kroner

– Jeg er overveldet over hvor mange som har kommet i dag. Det er mange fler enn jeg hadde regnet med. Dette er helt klart en stor suksess, og jeg syns absolutt vi kan prøve igjen en gang, forteller Kirsten mens det begynner å roe seg rundt lodd-treknings-bordet.

– Vi fikk inn hele 26 454 kroner, forteller Kirsten etter dagen er over.

Tidligere på dagen fortalte Kamilla til HAs reporter at forventet inntekt var på rundt 10.000 kroner.

– Vi er svært godt fornøyde med det vi har fått inn, sier Kirsten.

Glad for å komme hjem

Mads Golden, Tonje Nygaard og datteren på sju måneder Alma Nygaard Golden, har i løpet av det siste året flyttet tilbake til Mads barndomshjem.

– Jeg koser meg veldig nå som jeg er tilbake på gården. Det var behagelig å flytte tilbake, sier Mads.

– Det er en stor overgang Oslo, men det er kjempe fint å bo her. Naturen er fantastisk og mulighetene her er så mange. Det er deilig å ha et slikt sted nå som vi har barn, sier Tonje.

Det var Mads som først flyttet tilbake til Berby, da han fikk jobb i Halden. Noen måneder etter han kom Tonje etter. Datteren Alma ble født noen måneder for tidlig, men da passet det bra å ha et ferdigrenovert hjem på Berby å ta permisjonen.

Skulle tilbake til Halden

– Jeg har alltid visst at jeg skulle tilbake til Halden, så for meg var det ingenting å lure på da huset her ble ledig. Det er godt å bo så nært familien, forteller Mads.

– Ja, svigermor har vært fantastisk. Ho er et skikkelig rivjern, og hjelper alltid til. Vi er ofte sammen med familien i hverdagen her. Noen dager spiser vi frokost sammen, andre dager middag. Fellesskapet blir veldig naturlig på et sted som dette, fortsetter Tonje.

– Det er hyggelig å ha begge guttene tilbake på Berby. De utfyller hverandre så godt, og nå som begge har barn passer det bra at de bor på gården begge to, sier mor til Mads og Jens, Inger Marit Almankås.

Paret er glade for å bo på et sted med muligheter til å arrangere et arrangement som Loppemarked for flyktningene.

– Det er bra å få brukt stedet, spesielt til noe som dette, sier både Mads og Tonje.