Flott 8. mai-markering på Rødsberget

Oberst Dag Strømsæther og veteransoldatene sto i giv akt, da salutten drønnet fra Fredriksten festning. Alle foto: Jan Erik Sørlie

Oberst Dag Strømsæther og veteransoldatene sto i giv akt, da salutten drønnet fra Fredriksten festning. Alle foto: Jan Erik Sørlie

Artikkelen er over 5 år gammel

I et flott vårvær ble både Frigjøringsdagen og Veterandagen feiret med taler, musikk og kransnedlegging på Rødsberget før salutten drønnet fra Fredriksten festning.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– 8. mai er en dag vi ikke må glemme, sa ordfører Thor Edquist.

– Det er en dag for ettertanke og takknemlighet, tilla oberst og kommandant Dag Strømsæther.

Flott ramme

Rammen rundt deres taler var flott med nyutsprungne bjerker og flagg på Rødsberget, hvor en sekstett fra Det Norske Blåseensemble spilte, mens heimevernssoldater, lotter og veteraner i Norsk Veteranforbund for internasjonale operasjoner avdeling Østfold sto i giv akt.

– Vi må kunne historien for å se fremtiden, sa ordfører Thor Edquist i Halden kommune.

Han hedret veteranene og minnet om betydningen av 8. mai.

– Frigjøringsdagen skal vi feire i mange år. Samtidig er det flott å markere Veterandagen på samme dag. Vi må ikke glemme 8. mai med tanke på alle de som har kjempet for landet. Takk for deres innsats, sa Edquist.

Ingen selvfølgelighet

Ordføreren minnet i likhet med oberst og kommandant Dag Strømsæther på Fredriksten festning om at over 100.000 soldater har risikert liv og helse for Norge i 100 operasjoner i hele verden.

– Det er en ettertanke at mange i dag tar verdier for gitt. Derfor må vi ha takknemlighet til alle de som har ofret så mye for disse godene, som mange ser som en selvfølgelighet, men menneskerettigheter, demokrati og frihet er ingen selvfølgelighet, sa Strømsæther.

Han minnet om den tapre innsatsen og de store ofrene fra andre verdenskrig, og som ga Norge freden, friheten og grunnlovsrettighetene tilbake 8. mai i 1945.

– Dette må vi aldri glemme, understreket han.

Takket veteranene

8. mai er, i tillegg til frigjøringsdag, også en merkedag for å hedre veteranene og deres innsats for Norge. Veterandagen skal gi anerkjennelse til alle militære veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner.

– Vi har mye å takke veteranene for, sa Dag Strømsæther.

Han minnet om at dagens trusselbilde er rettet mot våre verdier og samfunnssystem.

– Vi har fått erfare det i all sin grusomhet med hva som skjedde i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor. I andre deler av verden bidrar Norge med det som er nødvendig for at noen ikke skal ødelegge vår frihet med terror, sa Strømsæther.

Han la ned en krans i Minnetemplet på Rødsberget, hvor musikerne spilte Haldensangen, Kongesangen samt Norske løve og Norske gutter av Oscar Borg før det hele ble avsluttet med salutt fra festningen og Ja, vi elsker dette landet med sekstetten fra Det Norske Blåseensemble.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags