– Finnmarkinger som kommer innom får nesten tårer i øya når de får høre at fisken kommer fra Båtsfjordbruket i Båtsfjord, som er landets eldste fiskevær, smiler Cato Signebøen som har flyttet tilbake til Sør i Østfold igjen – etter å ha livnært seg som ambulansearbeider i Øst-Finnmark i nesten 10 år.

– Savnet fisk fra Barentshavet

De flyttet til Sarpsborg på grunn av jobbmuligheter. Samboeren, Liss Hansen, er fra Båtsfjord, og selv om de to har bodd i Vadsø de siste årene, har de hele tida hatt kontakt med Båtsfjord og familien hennes der. Og fisk rett fra det kalde og rene Barentshavet, har de spist på nær sagt daglig basis.

– Dette er selve grunnlaget for at vi har startet opp. Da vi flyttet til Sarpsborg – jeg kom nesten helt hjem til Halden – merket vi fort at kvaliteten på fisk er dårligere her enn i Finnmark. Da ble ideen født om å begynne å selge fisk og andre Finnmark-produkter her på Østlandet, forteller Cato Signebøen.

Han og kompanjongen Martin Våge som har slått seg ned på Ski, og som tidligere kjørte lastebil fra Finnmark og sørover, har samme bakgrunn fra ambulansetjenesten, er i dag eiere og drivere av selskapet. De to har reist land og strand rundt for å lære opp ambulansepersonell, og Cato har også hatt en periode ombord i luftambulanse i Finnmark.

 

Faren Aage er med

– I tillegg til oss to, er min far Aage Signebøen delaktig i driften og holder i trådene rundt distribusjon i Halden. Vi kommer til å etablere et bufferlager her i Halden, slik at det alltid er muligheter for å serve kunder, forteller Cato Signebøen. Han forteller at broren hans, Petter, driver familiegården i Enningdalen, som har gått i generasjoner.

Cato Signebøen jobber fortsatt ombord i ambulanse i Østfold, men deltar i distribusjonen av fisk og skalldyr så ofte han har mulighet. Han tar seg også av papirarbeidet. Slik som å søke Mattilsynet om å få lov til å selge fisken, som de har gjort.

Finnmarksfisk AS er fortsatt i oppstartfasen. Derfor er planen deres å komme med utsalget sitt til Fiskebrygga i Halden hver 14. dag. De vil ha faste utsalgsdager i alle de store Østfoldbyene, i tillegg til at de har med seg kjølehengeren sin til Follo noen dager.

Torsdag ved 12-tiden dukket de opp i Halden for første gang – selvfølgelig på Fisketorget.

 

Kongekrabbe og villaks

– Vår erfaring så langt er at det er for det meste torsk, sei og hyse, som folk er mest interessert i, men etterspørselen etter kongekrabbe er økende over hele landet. Dette er jo en delikatesse, forteller Cato Signebøen som så langt har møtt kunder i Halden via sosiale medier.

Han og kompanjongen er ikke i tvil om at folk blir mer og mer bevisste på hva de spiser, og det tror på en enda større etterspørsel etter norske produkter som fisk og sjømat.

– Hvorfor skal vi spise fisk i Norge som har reist jorda rundt? Det gir ingen mening, sier Signebøen.

Finnmarksfisk AS vil ta flere delikatesser fra nord til Østfold.

Etter hvert vil det også bli tilgjengelig reinsdyrpodukter og multer. Villaks er også en av produktene vi etterstreber å kunne tilby, sier Signebøen. De vil ikke ha oppdrettsvarer i sortimentet.

– Målet vårt er å komme i kontakt med folk flest, institusjoner og restauranter. Vi er kun i oppstarten ennå, men snart bestiller vi tilhenger nummer to, sier Martin Våge.