Fikk sjokk av Halden fengsel

Den amerikanske fengselslederen mener fangene får for mye tiltro og ikke straffes hard nok i nordiske fengsler. Arkivbilde.

Den amerikanske fengselslederen mener fangene får for mye tiltro og ikke straffes hard nok i nordiske fengsler. Arkivbilde. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

En amerikansk pensjonert fengselsdirektør fikk sjokk, da han så fasilitetene i Halden fengsel. Nå viser NRK2 dokumentaren.

DEL

James Conway har jobbet i den amerikanske kriminalomsorgen i 38 år, blant annet som fengselsdirektør ved beryktede i Attica-fengselet i New York.

På NRK neste uke

28. oktober sender NRK dokumentaren "The Norden", hvor han besøker fire ulike, nordiske fengsler, et av dem er Halden fengsel, skriver Dagbladet.

Amerikaneren får sjokk, da han ser at de innsatte blant annet har tilgang på et eget radio/musikkstudio.

- Forbereder dere norske fanger på en musikkarriere?, utbryter Conway som mener det nordiske fengselssystemet er for liberalt.

Halden fengsel ble også beskrevet som «verdens mest humane fengsel» av TIME Magazine i 2010.

- Vi ville ikke gitt fangene metallbestikk

Produsent John Stark i den finske statskanalen YLE, sier til Dagbladet at de ønsker å se det nordiske samfunnet og den nordiske velferdsmodellen gjennom Conways øyne, for å gi et annet perspektiv.

Målet er ikke kritikk, men å belyse hvordan noen med et annet perespektiv reagerer på soningsforholdene i Norden.

Den amerikanske fengselsdirektøren mener fangene får for mye tiltro og kritiserer at de ikke straffes hardt nok.

- Vi ville ikke gitt fangene metallbestikk, eller latt det stå løse møbler i fellesrommene. De bolter vi fast til gulvet. Vi har lært av veldig mange hendelser, sa Conway i et intervju med Dagbladet etter innspillingen av serien i 2012.

Fengselsleder Are Høidal som nylig mottok Kongens Forstjensmedalje blant annet for sin mangeårige innsats i utviklingen av kriminalomsorgen i Norge er ikke enig i at soningsforholdene er så gode at det ikke kan anses som straff.

Hevntanken gir ikke gode resultater

Han har tidligere uttalt til kriminalomsorgen.no:

- Det som er viktig for norsk kriminalomsorg, er å presentere alle de gode resultatene vi oppnår og ikke bare fokusere på den gode standarden det er mange steder. God standard og gode holdninger lønner seg i det lange løp, sier han og legger til:

- Det bør også andre land etter hvert oppdage. Hevntanken alene gir ingen gode resultater. Frihetsberøvelsen kjennes også på kroppen her i Halden fengsel, men alle skal ut for å "bli våre naboer".

Les også: Fengselsdirektør fikk Kongens ære

Få alvorlige hendelser

Derfor er det lagt opp til en soning som skal gjøre de innsatte i stand til å leve et normalt liv, når de har sonet ferdig sin straff.

- Omgivelsene påvirker humøret, det påvirker lysten og motivasjonen til å jobbe med egne målsettinger og det påvirker stemningen totalt sett i virksomheten.

Det kan også dokumenteres gjennom vår statistikk på antall alvorlige hendelser i Halden fengsel. Forholdet mellom ansatte og innsatte blir også preget positivt ved at man har hyggelige fysiske forhold rundt den daglige driften, sier Høidal.

Les også: – Det er naboen din som løslates

Serien har premiere på NRK 2, 28. oktober klokken 19:45.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags