Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg skvetter opp og faller ned igjen

Ordfører Thor Edquist tok utfordringen. I en rullestol humper og dumper han seg gjennom boligstrøk i Halden. Han sitter bakerst i en taxi.

Artikkelen er over 5 år gammel

Ja eller nei til flere humper på Brekkerød og Oskleiva? Ordfører Thor Edquist veier for og imot mens han humper og dumper seg gjennom veier fastspent i en rullestol bakerst i en maksi-taxi.

Hvorfor han gjør det? Jo, fordi han kontaktet drosjeeier Bent Skogli etter at Skogli gikk ut i Halden Arbeiderblad om utfordret politikerne til å bli med på en taxitur i humpete Halden. Invitasjonen gjaldt å sitte bakerst i en maksi-taxi for selv å føle på kroppen noe av det rullestolbrukere opplever når de fraktes rundt i humpete Halden.

En smakebit

Og ordfører Thor Edquist, samt drosjeeier Bent Skogli og HAs utsendte får føle på og ristet kroppen opp og ned av humper på sin ferd med Gunnar Berg bak rattet på taxien. Berg kjører over mange flere slike fartshumper hver eneste dag.

- Ryggen er sliten. Jeg har hatt kolaps i ryggen, vært sykmeldt og tatt timer hos fysioterapeut, forteller han.

- Skyldes det humpene?

- Det er nok en samlet belastning som har slått ut, antar han.

Holder seg fast

Vi starter ferden fra parkeringsplassen ved Os kapell og kjører opp humpene i Atomveien. Vi tar til høyre på toppen av bakken og kjører gjennom Løkkeveien, ned Oskleiva og i retning Dyrendalsveien. På Brødløs følger vi rundkjøringa ned i BRA-veien mot Holteødegården, Grønliveien og Håndtaket. Vi er på Brekkerød. Grønliveien foreslås utstyrt med 17 nye humper. Håndtaket har altfor høye humper. Biler slår nedi der.

Ordfører Thor Edquist hopper og spretter i stolen under hele turen. Han prøver å holde igjen og ta seg for. Så godt han kan.

Drosjeeier Bent Skogli sier rett ut at mange av de rullestolbrukerne de kjører ikke klarer eller rett og slett ikke kan holde igjen eller ta seg for. De sitter helt slappe i stolen.

Sikkerheten

Drosjesjåfører og bussjåfører er imot humper og mener det må finnes andre tiltak som reduserer fart og ivaretar sikkerheten for myke trafikanter. Forslag som fotobokser og innsnevring av veibanen har blitt nevnt.

På Brekkerød treffer vi mødrene Heidi Sletten og Ellen Lindhaugen. Sletten er høygravid med termin 9. september. Da blir forhåpentligvis også datteren på seks år storesøster. Tobarnsmoren Ellen Lindhaugen bekrefter at det kjøres fort på Brekkerød og i Grønliveien.

Om humpedebatten sier de:

- Bare vi får ned farten, så er vi fornøyde. Det spiller ingen rolle om det kommer humper eller andre hindre. Det er sikkerheten vi tenker på.

- Vanskelig sak

Torsdag 3. september kommer saken om fartshumper øverst i Oskleiva og i Grønliveien opp i kommunestyret i Halden. Ordfører Thor Edquist er glad for at han ble med på turen.

- Nå får jeg mer fakta på bordet. Det er fint å få mer fakta, sier Edquist etter turen.

- Og det er sporty av ordføreren å ta utfordringen. Det synes jeg er tøft gjort, sier Bent Skogli.

Et megaproblem

Thor Edquist skal i dagene fram mot kommunestyrets behandling lese sakspapirer og sikkert gjenoppleve sin humpetittenopplevelse som rullestolbruker mens han veier for og imot humper. Han synes det er en vanskelig sak: - Det er en veldig vanskelig sak. Det er så mange for og imot.

Han mener vi har et megaproblem i Halden siden haldensere stadig roper etter flere fartshumper der de bor:

- Hvordan skal vi få folk til å sette ned farta?

Kommentarer til denne saken