FARMENMARKED: Marie Svendberg Eriksen (t.v.) og Maren Snopestad Jensen med kopplammene Æljen og Sprellet.– Alle barna elsker dem og gir dem nye navn for hvert marked, forteller Eriksen og Jensen.
Anja Lillerud

Æljen og Sprellet blir TV-kjendiser på Farmen

Farmen-markedet er fullt av haldensere på to og fire ben.
Publisert

De er krøllete, svarte, myke og varme. De breker og får nye navn på hvert eneste Farmen-marked.  To svarte kopplam fra Enningdalen gjør stor suksess på TV-skjermen.

– Veldig koselig

– Barna på markedet gir dem nye navn hver uke, så jeg husker ikke helt hva de egentlig heter. Men jeg tror de heter «Æljen» og Sprellet nå, forteller Maren Snopestad Jensen (21) og Marie Svendberg Eriksen (23) mens de ler.

De to unge damene har vært på seks av de sju markedene som så langt er spilt inn i årets Farmen.

– Den ene gangen vi ikke var her, regnet det masse. Ellers har det bare vært fint vær, så vi har hatt flaks, sier Eriksen.

De har ansvaret for å transportere de to lammene, to kaniner, høner og kyllinger til og fra markedsplassen hver onsdag. Det betyr tidlige morgener og lange dager.

– Det går bra. Vi passer på dyra og er med på markedet. Det er veldig koselig å være med på dette. Jeg har bytta vakt på jobben slik at jeg kan være med her på formiddagen, forteller Eriksen.

Kleskode: skaut

Farmen-markedet foregår i 1916. Det betyr at alle statister må være kledd slik de var for 100 år siden. Kleskoden er linskjorter, lange skjørt med forklær, hatter og skaut, sjal og busseruller, bukser og svarte sko.

Damene går med flettede kurver, noen av mennene har stokk eller pipe. Barna løper rundt på markedsplassen eller hopper i høyet. En hund svinser rundt, praten i bodene går jevnt, og man kan høre latter.

Skaper liv og røre på markedet

Elever fra Prestebakke skole fikk hoppe i høyet og handle på marked.

De rundt 20 elevene fra Prestebakke måtte ekstra tidlig opp onsdag morgen. De skulle nemlig være statister på Farmen-markedet, og bussen gikk klokka halv åtte.

Ikledd flotte kostymer fra tidlig 1900-tallet ventet de spent på at markedsplassen skulle åpne.

GAMLE DAGER: Tredje og fjerde trinn på Prestebakke skole så ut som ekte 1916-barn.

GAMLE DAGER: Tredje og fjerde trinn på Prestebakke skole så ut som ekte 1916-barn.

Fra gamle dager

Ventetiden ble brukt til å finpusse antrekk og sko, og skoene til Aren Olivia Kristiansen på 3. trinn måtte gjennom en spesiell behandling.

– Siden jeg hadde bunadssko med spenne, klistret de svart gaffateip over, sier Aren.

Hun var kledd i en fin rødrutete kjole.

– Jeg ser skikkelig gammeldags ut, ler Aren.

Håkon de Flon hadde fått et flott antrekk av farmor.

Annerledes skoledag

Etter noen timers lek både på og utenfor Farmen-markedet, var det tid for lunsj. Melk, juice, kjeks og brødskiver med pålegg sto på menyen før bussen fraktet elevene tilbake til skolen.

– Det har vært kjempemoro, lød dommen.

– Men det var litt vanskelige og varmt å leke i langt skjørt og gamle klær, var det noen som påpekte.

– Vi får ikke snakke til dem

Bakervarer, kjøtt, fisk og ikke minst søtsaker. Purker, kaker, sukkertøy og honning. Fristelsene er mange for Farmen-deltakerne som kommer til markedet.

Kaféboden til Terje Vidar Høvik og Stina Kvitnes er populær.

De skal være med på alle ti markedsonsdagene, og nå som det sjuende markedet snart er i gang, begynner de å kjenne spillereglene.

– Vi får instruksjoner underveis slik at vi vet hvordan vi skal forholde oss til Farmen-deltakerne fra marked til marked. Noen ganger får de smaksprøver, andre ganger ikke. Vi får ikke snakke til dem, bare svare dersom de spør om noe, forteller de to bodselgerne.

Kostymerom

Jobben som statister går ut på å fylle markedsplassen med liv og røre. Det starter med oppmøte på den store parkeringsplassen ved Idd Sportsklubbs lokale på Nyborg klokka sju på morgenen. Derfra går bussen til et sted langt inni skogen mellom Prestebakke og Kornsjø.

Etter en liten spasertur kommer statistene fram til et gårdstun der stabburet er kostymerom og garasjen er full av sko. Statister som ikke har det tøyet de trenger, kan få det der.

Fra tuntreet henger en huske, og langs hekken står bord og benker.

Trekkspill

Svingen Torader fra Rakkestad er med for å spille på markedet. De varmer opp med pølser på tunet mens de venter på at markedet skal «åpne».

– Vi har vært med to ganger før, og det pleier å bli litt dans når vi spiller. Noen av oss har vært med flere ganger, men da som vanlige statister. Vi har seks-sju sanger i repertoaret som passer til tidsepoken som Farmen spilles inn i, forteller Anne-Marie Iversen.

Lyst på autograf

Jane Agnalt er på markedet for aller første gang sammen med barna Martine (10) og Andreas (12) og venninna Ann-Charlotte Austerheim.

– Vi vet ikke så mye om hva som skjer i dag, men vi har fulgt med på Farmen før og sett hvordan markedene har vært, så det blir vel litt av det samme, tror de.

Andreas og Martine håper de får et glimt av noen kjendiser.

– Det hadde vært gøy å prate med Farmen-deltakerne som kommer på markedet. Og så hadde det vært kjempekult å få autografen til Gaute, sier Andreas.

– Vi har vært nøye med å minne dem på at vi har taushetsplikt, og at vi må gå og gjøre som vi får beskjed om, sier Jane.

Nysgjerrig

Gjengen meldte seg som statister på Farmen av flere grunner.

– Det er en måte å komme litt ut av komfortsona og prøve noe helt nytt, sier Jane.

– Jeg er nysgjerrig på hva som skjer i kulissene til en sånn TV-produksjon. Hvor mye er regissert, hva skjer som vi ikke ser på TV-skjermen, forteller Ann-Charlotte.

Karin Abelsen er en av mange fra Halden frivilligsentral som var med på å klargjøre Farmen-gården før deltakerne kom.

– Vi malte, vasket og snekret. Det var mye som skulle gjøres, og etterpå ble det bare sånn at jeg ble med på markedet også, forteller hun.

Første episode av Farmen vises på TV2 mandag 3. oktober.

Artikkeltags