Roy Olsen har sett at sine etterkommere har valgt samme yrkesvei som han. Sønnen Jørn har drevet eget rørleggerfirma og barnebarnet Sindre starter nå opp eget firma med broren Torje som ansatt.

Samme yrke

- Jeg syns det er hyggelig at så mange har valgt samme yrke som jeg gjorde så langt tilbake som i 1952. Nå har jeg også to oldebarn som kanskje blir rørleggere de også, sier Roy Olsen som er blitt 79 år gammel.

- Jeg begynte som læregutt hos Henry Engebretsen. Han hadde verksted der som avisgården nå ligger. Siden gikk ferden til Saugbrugs som industrirørlegger. Jeg fikk tilbud om jobb hos Jørgensen og var der til jeg ga meg i 1990.

Stor forskjell

- Rørleggeryrket den gang og nå er to vidt forskjellige verdener. Nå er det bare plastrør og en gummipakning så sier det smakk og det er tett.

- Vi jobbet med tunge sementrør og støpejernsrør. De var virkelig tunge å jobbe med. For å få støpejernsrøra tette måtte vi første dytte skjøtene med tjæredriv før vi smelta bly og fylte opp i skjøten.

- Galvaniserte stålrør måtte vi slå gjenger på. Det var tungt arbeid. I dag er alt av plast og alt så mye lettere, sier Roy Olsen.

Lettere i dag

Sindre er enig i at rørleggeryrket rent fysisk er mye lettere i dag.

- Det meste er i plast og vi har dessuten alt av elektrisk verktøy. Det fantes ikke i farfars tid.

- Men rørleggeryrket i dag favner mye videre enn før. Nå legges alt skjult, vi skal montere gedigne bad, montere anlegg for fjordvarme og mye mer. Faget er mye mer variert enn tidligere. Det er langt mer enn bare å legge rør, sier Sindre Olsen.

- Jeg vet ikke egentlig hvorfor jeg ble rørlegger. Det har nok mye å si at jeg er flasket opp med yrket, sier han.

Faren Jørn har gitt seg i yrket. For noen år siden solgte han firmaet. Før han startet eget jobbet han først som lærling hos Erling Wille der han tok svennebrevet i 1973. Deretter ble det noen år hos Jørgensen før han startet opp for seg selv.

Og nå gjør sønnene det samme.