- Det vil bli et kjempetap for Halden, sier Kari Tolås.

I HA lørdag ble det kjent at nye og strenge EU-regler truer driften av de populære bedriftene Bergstrøm Kjøtt og Delikatesse samt Tistedal Delikatesse.

Ansatte i fare

I verste fall kan de nye kravene føre til at Bergstrøm Kjøtt og Delikatesse med 18 ansatte opphører, mens Tistedal Delikatesse med tre ansatte avvikler kjøttproduksjonen og satser kun på fiskeprodukter.

- Kundene er forskrekket. Det har vært veldig mye prat om det her i butikken både lørdag og mandag, sier Eli Berger og Karen Svarød bak disken.

De er to av 18 ansatte som står i fare for å miste jobben.

- Vi håper at det ikke blir noe av, sier de.

Det samme håper kundene.

- For skal du ha noe ekstra, ekstra godt, så er Bergstrøm Kjøtt og Delikatesse her i Storgata stedet. Det er her vi handler, sier Kari Tolås.

Ikke godkjent

Regelverket stiller strengere krav til lokaler, og hvor alt skal godkjennes på nytt. For Bergstrøm Kjøtt og Delikatesse kan det altså føre til kroken på døra.

- Det tør jeg ikke tenke på, sier daglig leder Unni Trollnes.

Hun opplyser at Mattilsynet har vært på befaring i produksjonslokalene mellom repslagergata og Nils Ankers gate på Nordsiden.

- Vi fikk beskjed om kjellerlokalene her ikke ville bli godkjent etter de nye reglene. Blant annet må vi ha ny heis, ettersom råvarer skal tas inn et sted, mens produktene skal bringes ut et annet sted. I tillegg må det foretas omgjøringer for å få enda mer adskilte og tette kjølerom. Krav som kan bli vanskelig å oppfylle, sier Trollnes.

Delvis godkjent

For Tove og Espen Hovland i Tistedal Delikatesse kan det bli snakk om å legge ned produksjon av kjøttvarer.

- Vi har godkjente lokaler for fiskeproduksjon, men ikke for samproduksjon av kjøtt. Det er trist, ettersom vi selger mer og mer kjøttevarer etter å ha fått pris for både medisterkaker og syltelabber, sier de.

Det er bare to år siden produksjonslokalene i Tistedal ble omgjort.

- Vi kostet på lokalene for å opprettholde kvaliteten og ha det rent og pent. Nå er det på'n igjen, sier ekteparet Hovland.

De to delikatesseforetningene vurderer nå muligheten for å skaffe felles lokaler.

Gode kunder

Tolås har vært kunde i mange av de 70 årene slakterbutikken Bergstrøm har vært i byen.

- Jeg har vært kunde siden jeg som lita jente var med min mor i butikken i Svenskegata, forteller Kari Tolås.

Anne Jansen har også vært god kunde i en del år.

- Det er trist, hvis Bergstrøm Kjøtt og Delikatesse blir nedlagt. Nei, dette synes jeg ikke noe om i det hele tatt. Særlig for oss som prøver å handle her i Norge. Og ikke minst for vi god mat her, sier Anne Jansen.