– Jeg har fått oversendt dokumentene, og selv om jeg har ferie, skal jeg være oppdatert og godt forberedt til møtet i Halden 15. august, forteller Lippestad på telefon fra USA.

Reddet allikevel

Mandag ble det kjent at Erlandsen er reddet, i hvert fall i første omgang.

- Jeg har fulgt med i Erlandsen-saken en stund og fikk blant annet med meg pengegaven som den lokale lottomillionæren ga i mai i fjor. Da jeg så innslaget på TV2 på fredag, kokte det over og jeg gikk og tenkte på dette gjennom helga. På søndag tok jeg affære, fortalte Åge Stordal til HA i går. .

Skjebringen gir i første omgang drøye 100.000 kroner for å slette konditoriets gjeld og sørge for lønn til ansatte.

- Deretter tar jeg de nødvendige utgiftene fram til møtet med advokat Geir Lippestad 15. august, sa Stordal.

Stiller opp gratis

Den profilerte advokaten er nok mest kjent for sin rolle som forsvarsadvokat for massemorderen Anders Behring Breivik under rettsaken mot sistnevnte.

Lippestad har selv en datter med psykisk utviklingshemming som bruker BPA, og han holder foredrag om temaet.

– Jeg kjenner ordningen godt og skal bruke min kompetanse til å se om det er juridiske muligheter til å se på saken til Erlandsen-gjengen fra en annen vinkel slik at de også kan få BPA (brukerstyrt personlig assistanse, journ.anm.), forteller Lippestad.

Det skal han gjøre uten at noen trenger å betale noe som helst.

– Jeg kommer til å jobbe med denne saken på fritida, sier Oslo-advokaten.

– Prinsipielt viktig

En brukerstyrt assistent skal være med på å gi psykisk utviklingshemmede personer gode og fullstendige liv.

– For det første er det i denne saken to flotte menn som vil bruke livet til noe meningsfylt. Det blir de hindret fra å gjøre uten en assistent. Derfor er Erlandsen-saken prinsipielt viktig, sier han.

– For det andre er en av hovedmålsettingene i inkluderende arbeidsliv å få folk ut i arbeid. Disse to personene har skapt sine egne arbeidsplasser, og da må vi se på alle muligheter for at de skal kunne være i arbeid, sier Lippestad.

– Bør finne en løsning

Etter møtet i Halden 15. august, kommer advokaten til å opprette dialog med kommunen.

– Den håper jeg blir åpen og god. Vi bør absolutt klare å finne en løsning selv om det er for tidlig å si noe om utfallet av saken, avslutter han.