Gå til sidens hovedinnhold

En eventyrlig forestilling

Artikkelen er over 10 år gammel

Alice i Eventyrland har fått en ny dimensjon i Halden.

Veslefrikk kultur og teaterverksted høstet velfortjent applaus fra de ca. 160 publikummere etter fredagens premiere på Alice i Eventyrland.

Det var ingen liten oppgave Veslefrikk kultur og teaterverksted hadde tatt på seg da små og store skuespillere og dansere fremførte klassikeren Alice i Eventyrland i Brygga Kultursal.

Dette eventyret skrevet av Lewis Caroll, brøt med det meste av barnelitteraturen da det ble skrevet i 1865.

En ny dimensjon

Det er vanskelig å gjengi noen handling i Alice i Eventyrland. Stykket har ingen handling i tradisjonell forstand. Det består av drømmeaktige sekvenser hvor det er meninger, lek med ord og absurditeter som utgjør «den røde tråd».

Det har blitt laget rundt 25 filmer basert på boka, fra den første 12 minutter lange filmen fra 1903, Disneys tegnefilm fra 1951 og til den siste filmen med Johnny Depp og Mia Wasikowska fra 2010. Det skal derfor godt gjøres å lage noe nytt ut av Alice i Eventyrland.

Regisør Monia Berger og regiassistent Anita Eggesvik Karlsen har i stor grad greid dette. Selv om oppsetningen er relativt trofast mot tegnefilmen, har de ved bruk av flotte kostymer, og moderne musikk brakt en ny dimensjon inn i stykket.

Det er allikevel skuespillere og dansere som bærer stykket mot de mange applausene publikum belønner deltagerne med.

Kålorm og Hattemaker

Til stemningsfull musikk åpner scenen seg og viser Alice, spilt av Aurora Berger Grosvold, på tur i en tåkefull skog. En hare haster forbi på sparkesykkel og Alice følger nysgjerrig etter. Hun befinner seg brått i en fantasiverden fylt av merkelige skikkelser.

Vi møter Hertuginnen med et barn, som viser seg å være en liten gris, Filurkatten, Syvsovermusa, Hattemakeren, Den folorne Skilpadde, Dronningen, Kortstokken, Griffen og alle de andre fantasifulle skikkelsene.

Underfundige utsagn

Hele veien konfronteres vi med absurde handlinger, men også med underfundige utsagn:

- Dersom du ikke vet hvor du skal, spiller det jo ikke noen rolle hvor du går.

- Jeg ser alt jeg spiser, men jeg spiser ikke alt jeg ser.

- Jeg liker det jeg får, men jeg får ikke alt jeg liker.

Av med hodet!

Stykket avsluttes med selskap hos dronningen. Hennes kaker er stjålet og en rettsak settes i gang.

Her utspilles den ene absurditeten etter den andre, og Dronningens løsning på det meste er å rope: «Av med hodet!» til de fleste.

Brått er Alice tilbake i skogen hvor hun våkner opp og tror at alt har vært en drøm, men bak trærne vinker Hattemakeren, Kaninen og de andre skikkelsene.

Til taktfast klapping fra publikum synger Alice til slutt en sang på melodien «Super Trooper» mens skuespillere og dansere gjør sine bukk for publikum.

«For der var Frosken, Haren, Kongen og en Dronning og alt som du kan tro, hentet fra en eventyrbok.....»