Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke forbudt å gå tur

Fortsatt elgjakt mange steder i Halden og Aremark

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv om det pågår elgjakt er det ikke noe forbud mot å gå tur i skogen.

Det understreker fagkonsulent skog i Halden kommune, Torbjørn Fosser.

Det er også slik at lovverket pålegger jegere å vise særlige hensyn i turområder og hyttestrøk. Det er altså ingen grunn til å avlyse helgens skogstur.

Kommunen har måttet tåle kritikk for at de ikke har klart å digitalisere et kart hvor grensene til de ulike jaktlagene er tegnet inn, slik at folk kan se hvor jakta er ferdig.

I Halden er det hele 60 jaktlag, noe som gjør ekstra utfordrende.

Kart klart neste år

– Det visste seg å være en mer krevende jobb enn jeg trodde. Fra Geodata har vi fått store kartblader i A0 format og hvis man skulle laget dette på et lite kart ville det bare blitt rotete. Men vi kommer til å ha en digital løsning klar til elgjakta neste år, lover Fosser.

Kommunen oppdaterer informasjon om elgjakt kontinuerlig.

– Vi legger ut informasjon om alle jaktlag som har meldt fra at de er ferdige på kommunens hjemmesider. Dersom folk vil se på kart er det også mulig å komme innom meg på kontoret i storgata 7, sier Fosser.

Samarbeid er tingen

Nils Kristian Herrebrøden er leder for jaktlaget Herrebrøden, som omfatter store deler av Høiåsmarka, kommunens mest brukte turområde.

Han oppfordrer til samarbeid mellom jegere og turgåere.

En myte

– Det et elgjakta er så farlig og at man ikke kan gå i skogen er en myte. Det er ikke noe farligere med elgjakt enn småviltjakt, og folk tenker ikke på at det faktisk er småviltjakt i Høiåsmarka helt fra 10. august til langt ut i april, mener Herrebrøden.

Han sier at folk generelt har blitt flinkere til å ta hensyn.

– Jeg har for eksempel rost folk som bevisst har tatt på seg fargerike klær. Vi skal ikke skyte på noe vi ikke vet hva er, men det gjør det enklere for oss. Dersom man ser en jeger, kan man spørre oss og vi vil kunne anbefale hvor man kan gå, sier han.

Han setter pris på om turgåerne prioriterer å gå tur i områder som lysløypa og blåløypa. Han sier også at de ikke jakter i områdene fra Ekelimoen og mot Høiås, hvor det er mange turgåere, på søndag ettermiddag når det er mye folk i skogen.

Disse er ferdige

Herrebrøden forteller også om en god dialog med Halden Skiklubb. Det skal ikke jaktes i Høiåsmarka og Ertemarka i helgene i november.

Følgende jaktlag er ferdige med årets jakt: Lille Korseth, Korseth, Ulseth, Ryggerød, Rokkefjellet, Kjølen, Prestebakke, Høvik/Glomsrød og Bunæs. Aremark kommune har ingen tilsvarende oversikt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.