Åtte år etter det omfattende hærverket som førte til totalrenovering av boligen i Eklundveien, setter TV-serien Åsted Norge søkelyset på hendelsen.

– Hele befolkningen engasjert

Redaksjonen har hentet informasjon om saken i artikler fra Halden Arbeiderblad, og de har intervjuet Mona Bergseth, krimsjef i Halden.

– Dette er en sak som har opptatt oss som politi, men selvfølgelig har det vært verst for de fornærmede som har opplevd det. Men også befolkningen i Halden har vært engasjert i saken siden det har vært en annen type kriminalitet enn et vanlig innbruddsåsted, forteller Bergseht til Åsted Norge.

Det var etter en fire dagers ferie i overgangen fra juli til august i 2008 at familien fant huset sitt ramponert.

Gjerningspersoner hadde tatt seg inn, ødelagt og tapet inventar og møbler, tettet sluket på badet i andre etasje og satt på vannet. 

– Det groveste vi har sett

– Hvis man kommer hjem og finner huset rasert av innbruddstyver hvor de har stjålet masse ting fra huset, da er det tilfeldig. Det var det ikke i Eklundveien. Vi mener at dette er rettet mot familiens hus. Det er ikke stjålet noe, men det er gjort hærverk i huset, og det har blitt store skader siden de tettet sluket i huset slik at det har rent vann i hele huset, sier krimsjefen i TV-intervjuet.

I tillegg var det skrevet sjikanerende ord og trusler på vegger og skapdører i huset.

Noen av krimteknikerne på stedet karakteriserte hærverket som det groveste de hadde sett, og erstatningssummen beløp seg til flere millioner kroner.

– Viktig å løse saken

Nå er Halden-politiet i gang med å se på saken på nytt, og de håper på hjelp fra TV-seerne.

– Det som er spesielt her, er at det skaper en stor usikkerhet og en redsel for dem som har opplevd det. Kanskje større enn noe annet i form av at man ikke vet om de kommer tilbake igjen eller hvorfor har de gjort det mot oss. Derfor tenker jeg at det er svært viktig for oss å få løst det, slik at den familien som har opplevd det, får fred. Vi håper at vi kommer i mål med det, og det er derfor vi ønsker å se på nytt igjen, forklarer Bergseth.

Angrende syndere

Åsted Norge sendes direkte, og publikum kan sende inn tips underveis i sendingene.

– Vi er ganske sikre på at det er noen som vet, og vi har en viss formening om at det var mer enn en person i huset. Ut i fra at blant annet bruken av tape som vi har sett på bilder. Og vi tror at det sitter noen og ikke har det så veldig greit. Vi tror at det gnager de som har gjort det, og jeg tror også at de hadde hatt godt av å komme til politiet og si at det er faktisk vi som har gjort dette, sier Bergseth.

Da politiet undersøkte huset i Eklundveien i 2008, fant de mange fingeravtrykk og DNA-spor, men av hensyn til etterforskningen ønsket de ikke å si mye for åtte år siden.

– Vi står sterkt samlet

Jørn (han ønsker ikke etternavnet i saken) er faren i familien som ble rammet av hærverket, og han sa til HA for åtte år siden at han ikke kunne forstå hvem som sto bak, eller hvorfor nettopp hans familie ble utsatt.

– Det er en trippel belastning: Vannskadene, hærverket og at det framstår som en villet handling, sa han.

Tre uker etter hendelsen kunne han konstatere at barna som da var ni, 12 og 15 år gamle, hadde taklet hendelsen veldig bra.

– Vi som familie står sterkere sammen enn før, sa han til HA.

– Det har satt spor

I dag innrømmer Jørn at hærverket gjorde sterkere inntrykk på familien enn han først ga uttryk for.

– Det stemmer at vi følte oss mer sammensveiset i tida etter innbruddet, og vi fikk svært mye støtte og omsorg av venner og familie rundt oss som betød veldig mye for oss. Men det satte noen spor som aldri lot seg reparere, og det tror jeg vi må leve med resten av livet. Håpet vårt er at TV-programmet skal bidra til ny informasjon som gjør at mistanker man har, og som kan være uberettiget, blir borte, og at det kan hjelpe på de sporene som dette har gitt oss, sier han.

– De angrep oss

Familien bor ikke i huset i Eklundveien lenger, men det er ikke mer enn litt over ett år siden døra ble lukket for siste gang.

– Ungene ville gjerne bli boende fordi de hadde vennene sine og nettverket sitt i nabolaget. Huset ble fint etter oppussingen, men det ble aldri helt det sammen, og for halvannet år siden valgte vi å flytte, forklarer han.

– Vi følte at det som skjedde i 2008, var et angrep på oss som familie, og vi følte det veldig rettet mot jentene våre. Vi hadde våre mistanker, og i russetida ble sønnen vår kontaktet av noen som hadde informasjon om det som hadde skjedd. Det hadde vært til stor hjelp å få vite hvem som gjorde det, hvorfor de gjorde det og om det var meningen at det skulle være så voldsomt, sier Jørn.

Har håp om nye opplysninger

Ola Mjaaland er reporter i Mastiff som produserer Åsted Norge for TV2. Han forteller at de tok opp saken etter ønske fra politiet i Halden som ville belyse den på nytt.

– Åsted Norge-redaksjonen tar mange telefoner til politiet i hele landet hver dag, og som regel foreslår vi saker, men noen ganger har politiet et ønske om at en kjent eller ukjent sak blir belyst på nytt, forklarer han.

Siden politiet tror det at sitter noen som vet hvem som står bak husraseringen, eller som sitter med dårlig samvittighet, kan det være håp om å få nye opplysninger i saken.

Forventer mange tips

– Saken var spesiell ikke bare fordi huset ble fullstendig ødelagt for over en million kroner, men fordi det var trusler på veggene. Familien har derfor et ønske om å vite hvem som stod bak, og hvorfor noen gjorde dette mot dem, sier Mjaaland.

I snitt er det 500.000 personer som ser Åsted Norge hver uke.

– Det gir håp om at noen som vet noe om saken, sitter og ser på. Det har strømmet på med tips i de fleste sakene vi har sendt, og i flere saker har politiet kommet videre i etterforskningen, identifisert gjerningsmenn og oppklart saker, sier Mjaaland.