Gå til sidens hovedinnhold

Dette skal du ikke gi dyrene dine i jula

Artikkelen er over 3 år gammel

Sjokolade, nøtter, tyggegummi og druer kan gi hunder og katter store problemer og smerter.

(Fredriksstad Blad)

Det skriver Fredrikstad Dyrehospital på sin Facebook-side.

De oppfordrer alle hunde- og katteeiere til å være ekstra oppmerksomme på hva dyrene får i seg nå i julehøytiden. Det er fort gjort at de spiser noe de ikke bør, enten ved at de tar godterier som står fremme, eller får det.

De fleste som har hund eller katt, vet at sjokolade er fy-fy for kjæledyrene.

Stoffet teobromin er giftig for dem, og sjokolade kan gi problemer for muskler og nerver.

Oppkast, diaré, skjelvinger, kollaps, ubalanse og økt drikkelyst er andre symptomer som kan oppstå mellom to og 12 timer etter at dyret har fått i seg sjokolade, ifølge dyrehospitalet.

Dette er andre ting kattene og hundene absolutt ikke bør få i seg:

Druer og rosiner:

Kan gi akutt nyresvikt. Symptomer er oppkast, store magesmerter og diaré.

Makadamianøtter:

Dyret får nevrologiske problemer som skjelvinger, ubalanse og svakheter. I tillegg kommer oppkast, diaré og magesmerter.

Løk og hvitløk:

Katter er mest sensitive, men hunder kan også få store problemer. De røde blodcellene blir skadet, og dyret kan bli anemisk. Symptomer kan være rask hjertefrekvens, rask pust, kollaps og bleke munnslimhinner.

Xylitol:

Tyggegummi er vanligste årsak til xylitolforgiftning. Hunden kan få farlig lavt blodsukker og leversvikt. Symptomer er svakhet, kollaps, oppkast og ubalanse.

Julemat:

Det skal ikke katten og hunden ha. De kan få magesmerter og fordøyelsesproblemer. Julemat er ofte veldig fet. Dette takler ikke kroppen til dyrene, og de kan utvikle bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt). Symptomer er oftest oppkast og diaré. Noen får feber og vondt i magen.

Julestjerne:

Kan gi irritasjon i munnslimhinnen, mye sikling, oppkast og diaré. Hold planter utenfor rekkevidde fra hunden og katten, oppfordrer Fredrikstad Dyrehospital.

Pakkepapir og snører/bånd:

Kan føre til alvorlig forstoppelse i fordøyelseskanalen. I noen tilfeller vil forstoppelsen bli så alvorlig at deler av tarmen kan nekrotisere. Dersom katten har lyst til å leke med alle de fine snørene, må det må skje under oppsyn, skriver dyrehospitalet på Facebook.

Kommentarer til denne saken