(Fredriksstad Blad)

Opp mot 50 medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), et flertall av dem svenske, møtte opp på Fisketorget i Fredrikstad like før klokken 10 lørdag formiddag. De hadde på forhånd søkt om å få ha en aksjon i sentrum, og varslet at de ville dele ut flyers og formidle sitt budskap til forbipasserende som ønsket det.

Flere er anholdt

Selve aksjonen til DNM gikk rolig for seg, men når representanter for bevegelsen nærmet seg motdemonstrantene oppsto det gnisninger. På et tidspunkt stormet flere av medlemmene i motstandsbevegelsen mot motdemonstrantene og innsatsstyrkene rykket inn med flere biler. Det utviklet seg ikke til noe mer, og situasjonen ble roet ned av lokalt, uniformert politi.

Markeringen ble avsluttet like før klokken 11.30, og medlemmene av DNM marsjerte mot St. Hansfjellet.

 

I etterkant av markeringen oppsto det ifølge politiet håndgemeng mellom en gruppe medlemmer fra DNM og motdemonstranter. Politiet har ingen opplysninger om at noen er skadet, men fem motdemonstranter ble innbrakt. Hendelsen skal ha oppstått i nærheten av parkeringshuset i St. Hansfjellet.

Filter nyheter skriver på Twitter at det var fem personer fra Antifa-miljøet i Oslo som ble pågrepet av politiet etter at de gikk til angrep på dem som var på vei bort fra markeringen.

Natt til lørdag ble tre tidligere straffedømte svenker med tilknytning til DNM pågrepet på grensen.

Dobbelt så mange motdemonstranter

På Stortorvet hadde det møtt opp rundt 100 motdemonstranter fra forskjellige grupperinger. De hadde med seg regnbueflagg og instrumenter, og politiet holdt motdemonstrantene bak sperringer for å forhindre sammenstøt med medlemmer fra motstandsbevegelsen.

– Grunnen til at vi har satt opp sperringer er at vi ønsker å skape avstand mellom dem som holder en lovlig aksjon, og dem som ikke deler deres meninger, fortalte innsatsleder Rolf Listrøm.

Store politistyrker hadde samlet seg i sentrum, og både uniformert politi, innsatsstyrker og sivilt politi var til stede.

– Vi har bemannet oss slik at vi kan ivareta ytringsfriheten og sikkerheten, og vi er her for å se til at det ikke blir utført skade på ting eller mennesker, sier innsatsleder.

Brukte ropert

Flere har reagert på at politiet ikke reagerte da medlemmer av motstandsbevegelsen brukte ropert for å holde en appell omtrent en time inn i aksjonen. Å ikke bruke lydforsterkende midler var en av forutsetningene for at søknaden ble godkjent.

Virksomhetsleder for parkering og transport, Frode Samuelsen, var til stede under aksjonen, og han forteller at bruken av ropert kan få følger for fremtidige søknader.

– Det står i vedtaksbrevet at de ikke har lov til å bruke lydforsterkende midler, og det har de gjort her i dag, sier han.

– Hva får det for konsekvenser?

– Nei, det betyr ikke noe mer enn at vi tar med oss det i vurderingen neste gang de søker om å få ha en aksjon her i byen, avslutter han.

Flere fikk reaksjoner i Moss

Etter at markeringen i Fredrikstad ble avsluttet reiste DNM videre til Moss for å aksjonere der de møtte nesten 200 motdemonstranter.

Lørdag ettermiddag informerer politiet at to enkeltpersoner fra gruppen motdemonstranter, og to fra høyresiden uten DNM-tilknytning, ble bortvist i løpet av markeringen, mens tre DNM-medlemmer og én motdemonstrant er innbrakt av politiet for ikke å ha etterkommet politiets pålegg.

Et av DNM-medlemmene blir anmeldt for forsøk på kroppskrenkelse (straffeloven § 271).

Politiet fortsetter sin tilstedeværelse i Fredrikstad, Moss og på grensen så lenge de anser det som nødvendig.