Halden er først ute. Det blir "Dag"-maraton i Oslo 14. september, Trondheim 15. september og Bergen 16. september.

Se video:

Den aller siste "Dag" vises i sin helhet på Aladdin kino den 11. september. Se klipp her.

- Hårreisende skummelt

- Det er litt merkelig med premierer, selv om vi nå har laget 40 episoder og bortimot kontinuerlig vært i opptak i fem år, så er det akkurat like hårreisende skummelt nå som når vi skulle presentere første episode. Selve serien starter på TV2, 17. september, men vi setter den opp på kino før det, fordi vi har lyst til å gi de som aller mest hardnakket har fulgt serien gjennom fire sesonger, en mulighet til å se alle episodene i en eksklusiv visning først sammen med skuespillerne. Det er en slags måte å betale litt tilbake på for at de har vært med på å gi serien et så langt liv som den har. Og visningen i Halden 11. september, er da altså verdenspremieren og således skumlest av alt, sier Øystein Karlsen.

Les også: - Viser gjerne fem timer med "Dag"-maraton

Vunnet 11 Gullruter

De tre første sesongene av "Dag" ble kåret til 2000-tallets beste norske tv-serie. Den har hittil blitt nominert til totalt 26 Gullruter og vunnet 11, og er med det den mest Gullrute-meritterte dramaserien gjennom tidene.

Nå kommer den siste sesongen av serien. Stjernelaget Atle Antonsen, Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen, Rolf Lassgård, Agnes Kittelsen og Iben Hjejle er alle tilbake. I tillegg toppes laget med Kristoffer Joner, Bjørn Sundkvist, og Downton Abby og Ripperstreet stjernen Myanna Buring.

Det beste de har gjort

Manusforfatterne Øystein Karlsen og Kristopher Schau mener de har gravd dypere enn noensinne; polert og vendt hver stein med målsetning om å gi hver enkelt karakter en historie som kunne vært løftet ut som en egen serie. De involverte selv mener det er de beste de noensinne har gjort. I helgen åpnet sesong 1 i Storbritannia til glimrende kritikker.

Les også: Spiller inn "Dag 4" på Fosseløkka

Blir den siste

- Sesongen som har premiere nå i september på TV2, er den siste som kommer til å bli laget, og det føles. Den aller siste sesong, er morsommere, ærligere, mørkere, hardere, varmere og mye mer kompleks enn "Dag" noensinne har vært. Den er med andre ord blitt like komplisert som noe vi alle har til felles, det å leve, sier Øystein Karlsen.

Blir mye Halden

- Hva Halden betyr for deg, og hvorfor du har valgt Halden som premierested for Oslo, Bergen og Trondheim?

- Jeg er haldenser og kommer alltid til å være det. Vi sier jo ofte at 90% av historiene i serien er hentet fra virkeligheten, og en veldig høy prosentdel av det er hentet fra byen. I tillegg er jo flere av skuespillerne herfra, som Johan og Sigurd Spørch Thoresen og Frank Skovrand. Og soundtracket inneholder flere Halden-artister som Eva Denis, Gringo Bandido og Morten Milde.

- Som om ikke det er nok, så vikarierer Halden som innspillingssted for alt fra Sverige til Narvik i denne sesongen og Tuva Novotnys arbeidsplass i serien er den gamle kraftstasjonen på Smedbruket. Det er en snik-Haldenifisering. Jeg tror det rett og slett er så enkelt at når du vokser opp et sted så vil verdensanskuelsen din resten av livet være formet av de inntrykkene du opplevde der du ble formet. Så da blir det mye Halden.

Les også: - Ingen "Dag" uten Halden og haldensere

- De får være seg selv

- Hva synes skuespillerne om Halden?

- Mange av dem har jo vært her og både bodd her mens vi filmet "Fuck Up" og hatt premieren deretter, så de er lette å be. Det er bred enighet om at det er et glimrende sted både å jobbe og ha fri. Det er mye lettere å gå på gata eller for den sags skyld på Reis med Atle enn det ville være på Grünerløkka. I Halden får folk lov til å være seg selv og gå i fred om det er det de ønsker, uten å bli dratt i alle retninger.

- Ikke si det til noen

- Hvordan det har vært å avslutte?

- Vi hadde en ganske klar oppfattelse om hvordan det måtte ende da vi var halvveis i å skrive sesong 3. men å få den til å gå opp slik at det virker som om det er planlagt fra første bilde i sesong 1 er jo det som er vanskelig. Men når det først falt på plass så virka det helt riktig ja. Det er umulig å vite hvordan det slutter før det er fem minutter igjen.

- Så da sier vi offisiellt her og nå avtalen er "Dere som får kjøpt billetter...Ikke sin noe til noen om hvordan det slutter", svarer Øystein Karlsen.